Fiskare berättar

Hans Bergman, Åland

”Jag började 1984 med torsk, lax och strömmingsfiske i Bottenhavet. 1984 var det ännu lönsamt att fiska, det gav bra betalt och så blev jag en fiskare.

Jag är tredje generationen från min fars sida som fiskar. Har även en bror som fiskar idag, Leif Bergman. Vi bor på Åland, Geta och där fiskar vi strömmingen.

En vanligen dag då skötarna skall upp börjar jag vid 6-7 taget. Jobbar sedan tills allt är klart, slutar oftast vid 17. Jag lägger skötar och jag har en sex meters öppen båt. Bäst i mitt job är att köra båt och ta upp skötarna de mornar som det är fint väder. Utmanande är nog höstens stormar.

Jag har deltagit i Helsingfors Strömmingsmarknaden alla år sedan 1984. Min favorit strömmings mat är traditionellt stekt strömming, potatismos och riven morot.”

Krister Hellström, Ingå

”Jag har varit yrkesfiskare sedan 1989 efter att ha avslutat utbildningen i Fiskeriskolan i Pargas. Min familj har fiskat i minst sju generationer och antagligen bestämde jag mig för att bli yrkesfiskare när jag som liten följde med föräldrarna i fiskebåten. Jag bor med min familj i Ingå skärgård och fiskar i närvattnen och ute på Porkalafjärden.

Mina arbetsdagar är mycket olika beroende på årstider, fiske och arbetsuppgifter. Ibland börjar arbetsdagen kl 2 på natten och ibland först kl 8 men arbetsdagarna blir nog ofta långa. Under förberedelserna till strömmingsmarknaden jobbar jag minst 12 h per dag alla veckodagar, så när marknaden är slut känns det nog bra att få pusta ut. Jag fiskar med olika sorts ryssjor och nät beroende på vilken fisk jag fångar och till hjälp har jag flera båtar av olika storlek från 5 m-10 m långa.

Bland de bästa och bekvämaste arbetsuppgifterna jag har är själva försäljningen på strömmingsmarknaden. Det är bara att stiga upp från kojen på morgonen och plocka fram produkterna och sedan sälja till kl 19 på kvällen. Sedan är arbetsdagen slut, punkt! Det som jag verkligen ogillar är den tilltagande byråkratin vi har nuförtiden som tar mer och mer av vår tid. Att tvätta nersmutsade fiskbragder är ju inte heller speciellt roligt.

Jag har deltagit i Helsingfors strömmingsmarknad nu i 28 år och sett den förändras en hel del. Jag har ingen speciell favorit bland strömmingsrätterna, men äter helst vitlöksströmming, kryddfisk och halstrad strömming.”

Jörres Fisk, Jörgen och Johanna Kellgren, Pellinge

”Jörre har haft eget företag sedan 16 års ålder, så det blir 35 år i höst. Johanna har hjälpt till i företagen i över 25 år, men sedan 2007 har även hon jobbat heltid i företaget. Jörre är yrkesfiskare i tredje generationen, båda hans föräldrar har varit yrkesfiskare.

Johanna jobbade heltid, tog hand om barnen samt hjälpte till i företaget, det blev för mycket jobb för oss båda. Vi beslöt att Johanna säger upp sig från sin fast anställning inom Borgå stad och försöker utveckla företaget så att omsättningen ökar så att båda kan livnära sig på fisket. Jörres båda föräldrar, bror och kusiner är yrkesfiskare. Johanna är första yrkesfiskaren inom hennes släkt.

Vi bor på ön Pellinge i Borgå Skärgård och vi fiskar i vattnen här runtomkring. Vanligen börjar vi jobba tidigt på morgonen och slutar sent på kvällen, oftast sju dagar i veckan, alla dagar är olika samt beroende på årstiden. På vintern tar vi det lugnare. Vi har flere båtar, två öppna samt en med hytt. Vi fiskar med nät, pusch-up ryssjor och partrålning.

Roligast är att vara på torg och marknader och sälja egenfångad god fisk. Vi gillar inte all byråkrati kring yrkesfiskandet, nya lagar varje år. Mest utmanade är att få tillräckligt med fisk för att överleva. Det blir vårt tionde år i strömmingsmarknaden, före det har vi hjälpt Jörres föräldrar i många år med fiskandet, förädlandet och försäljningen på strömmingsmarknaden.

Jörre äter fisk alla dagar men gillar extra mycket Stekt strömming. Johannas favorit är gräddfil-chiliströmming, passar med potatis eller på smörgåsen.”

 

Hans Bergmans foto arkiv

 

Kellgrens foto arkiv