Kalastajat kertovat

Stadin Silakkamarkkinoiden sydän ovat kymmenet kalastajat, joilla monilla on takanaan jo monta monituista vuotta markkinoilla. Millaista on ammattikalastajan arki? Siitä parhaiten osaavat kertoa tietysti kalastajat itse. Me kysyimme ja saimme Silakkamarkkinoiden pitkän linjan kalastajilta nipun näkemyksiä ja tarinoita.

Tommi Lillberg, Koukkusaari

”Olen aloittanut kalastuksen polvenkorkuisesta, virallisena ammattikalastajana olen aloittanut vuonna 1986. Isäni puolelta koko suku ollut ammattikalastajia jo viidessä sukupolvessa.

Kalastan pääasiassa Suomenlahdella, mutta olen urani aikana kalastanut silakkaa useana talvena Etelä-Itämerellä, Ahvenanmerellä, Selkämerellä, Merenkurkussa ja Perämerellä. Töitä tehdään riippuen työpäivästä, välillä muutama tunti vuorokaudessa ja välillä 24 tuntia.

Tämä ammatti on vaihtelevaa vuodenaikojen ja säiden vuoksi: Kevättalvesta ja alkukeväästä kunnostetaan kalustoa ja kalastusvälineitä, huolletaan veneet ja parsitaan rysät. Kesäaika kalastetaan pääasiassa lohia. Syksyllä kalastuksen ohella valmistaudutaan Silakkamarkkinoille monia eri silakka-, lohi- ja kurkkutuotteita tekemällä. Syksyllä nostetaan rysät ylös ja laitetaan saaressa kalastusvälineistö ja kalusto niin, että talvi, myrskyt ja vedennousut eivät niitä vaurioita. Talvella kalastetaan talviverkoilla ja suunnitellaan seuraavaa kautta.

Nykyisin kalastan pääasiassa lohia, syksyisin kalastan silakkaa ja kilohailia. Lohia kalastetaan nykyään push up -rysillä, silakkaa ja kilohailia tavallisilla verkoilla. Ennen kalastettiin silakkaa ja kilohailia troolari Rosvikilla miljoonia kiloja talven aikana. Nykyisin minulla on käytössäni kalastusalus Lohetar ja useampia pienempiä veneitä.

Mukavinta työssäni on oma vapaus, mutta mikään tässä työssä 50 vuoden jälkeen ei ole enää helppoa, kivaa ja mukavaa. Osallistuin ensimmäistä kertaa Stadin Silakkamarkkinoille vuonna 1991, isovanhempani ovat olleet Silakkamarkkinoilla jo 40-luvulla.

Lempiruokaani on savustetut silakat, joita ei voi valitettavasti säilyvyyden takia tuoda Silakkamarkkinoille myyntiin.”

Hannu Hellsten, Pyhtää

”Olen toiminut kalastajana 50 vuotta. Sekä isäni että isoisäni olivat kalastajia. Asun Pyhtäällä Koukkusaaressa ja sen lähistöllä kalastan silakkaa. Yleensä aloitan aamut klo 6 ja lopetan illalla klo 19. Käytän kalastamiseen rysiä ja verkkoja. Minulla on meriläismallinen puuvene, jolla kalastan.

Työssäni mukavinta on se, että saa itse päättää mitä tekee. Haastavinta ovat kovat tuulet ja myrskyt, jotka haittaavat työtä. Olen osallistunut Stadin Silakkamarkkinoille 50 kertaa! Oma lempiruokani on läskisoosi ja perunat.”

Tommi Lillbergin kuva-arkisto
Tommi Lillbergin kuva-arkisto

 

Hannu Hellstenin kuva-arkisto