Paula Lehtimäki, Silakkamarkkinoiden innokas valokuvaaja

”Olen innokas valokuvauksen harrastaja, ja minulle Stadin Silakkamarkkinat on vuoden tärkeimpiä kuvaustapahtumia.

Asun Helsingin Laajasalossa. Muutin 25 vuotta sitten Helsinkiin Tampereelta, enkä mistään hinnasta suostuisi enää muuttamaan pois Helsingistä. Silloin kun Nokia vielä mainosti puhelimiaan ”Connecting people”, aloin kuvata projektia teemalla ”Silakka – connecting people” ja siinä pyrin kuviin saamaan tilanteen, jossa silakkapaketti vaihtaa omistajaa. Kuvaan myös lähikuvia veneistä, laitureista ja muusta miljööstä. Veneiden heijastumat vedessä antavat abstrakteja kuvia.

Ennen kuvasin enemmän luontoa, mutta Kameraseuraan liittymiseni myötä myös katukuvaus ja ihmiset alkoivat kiinnostaa. Toritapahtumissa liikkuu paljon väkeä, on siis paljon kuvattavaa, ja Silakkamarkkinoilla kauppiaitten kojut on koristeltu saaristolaistyyliin, ja kauppiaat ovat tottuneet olemaan kuvattavina. Olen vahvasti ”hajuihminen”, joten veneitten tervantuoksu ja kalan tuoksu tuovat mieleeni lapsuuteni onkireissut isoisäni kanssa 50-luvulla.

Ehkä mieleenpainuvin on se kerta Silakkamarkkinoilla, jolloin alkoi sataa talven ensi lumi – veneiden lyhdyt häämöttivät sateen seasta, oli jo iltahämärä ja maisema oli satumaisen kaunis. En muista, mikä oli vuosi, mutta muistan vain, että sormeni olivat niin jäässä, etten ollut saada kukkaroani auki kuumaa mehua ostaakseni.

Käyn kuvaamassa parina kolmena eri päivänä ja silloin keskityn kuvaamiseen ja käyn vain lohisopalla, mutta usein maaseudulta tulleitten tuttujen kanssa käydään eri reissu vain fiilistelemässä ja ostamassa purkitettuja tuotteita.

Sää vaikuttaa kuvaamiseen paljonkin. Usein Silakkamarkkinoiden aikaan on hurjan raaka syyssää, jolloin painavan järjestelmäkameran piteleminen kohmettaa sormet. Valokuvauksen kannalta loiva aamu- tai iltavalo on parasta, mutta myös lumisade tai vesisade värikkäine varjoineen tuo vaihtelua – onneksi toistaiseksi kamerani ei ole lopullisesti hajonnut sateessa. Hehkuvimmat värit saan kuviini sateen jälkeen iltapäivän pilvipoudalla.”

Paula Lehtimäen kuvablogi: http://paulalehtimaki.com/kuvablogi/?tag=silakkamarkkinat

Kuvat: Paula Lehtimäki