Silakkaraadin voittajat 2016

Avajaispäivän silakkaraati valitsi vuoden 2016 voittajat sunnuntaina 2. lokakuuta klo 16.

Parhaimman maustesilakan palkinnon voitti Liisa Vainio Taivassalosta 53 pisteellä. Toiseksi tuli Leif Bergman Ahvenanmaan Getasta 52 pisteellä ja kolmaksi Reijo ja Merja Veneranta Merikarviasta kraavisilakallaan.

Silakkayllätys-sarjassa voiton vei 54 pisteellä Åkerfelts Service Sipoosta chili-rakuuna silakalla  Kakkoseksi tuli maustesilakkakilpailussakin loistanut Leif Bergman – tällä kertaa ylellisellä Hummerisilakallaan, jonka nahaton silakkafilee sai kastikkeekseen majoneesia, crème fraîchea, chilikastiketta ja tilliä. Kolmannen sijan sai Magnus Nyholm Porvoosta punasipulilla ja puolukkamehulla maustetulla Suutarin morsian -silakalla. Bergman ja Nyholm saivat Silakkayllätys-sarjassa kumpikin 51 pistettä, joten tasapelin ratkaisi täpärästi yksittäisen tuomarin antamat täydet pisteet.

Tänä vuonna maustekalasarjassa kilpaili 12 ja silakkayllätyksessä 20 osallistujaa. Kiitos mukanaolosta kalastajille!

Silakoita maisteltiin Kauppatorin juhlateltassa Kenneth Narsin juontamalla sunnuntaibrunssilla ja myös yleisö sai makupaloja. Raadissa vaikuttivat tänä vuonna WWF:n ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen, Stadin Kundi Pekka Sauri, ravintola Juuren perustaja Jarkko Myllymäki, ravintoloitsija Linda Stenman-Langhoff sekä toimittaja ja kirjailija Suvi Ahola. Raatiin pääsi mukaan myös avoimen haun kautta valittu maallikkojäsen Sampo Riskilä, jonka ystävät kuvailivat häntä herkkusuuksi, kalojen ystäväksi ja hyväksi seuramieheksi. Silakkaraadin vuoden 2016 voittajat palkittiin juhlateltan lavalla kello 16. Palkinnot ovat helsinkiläisen muotoilijan Jouko Kärkkäisen käsialaa LOKAL-galleriasta.

– Oli mielenkiintoista olla mukana. Yllätyin miten montaa erilaista makuyhdistelmää raati pääsi maistamaan, kertoo raadin ensikertalainen Linda Stenman-Langhoff. Kalan maku ei kuitenkaan saa jäädä piiloon, korostaa Askistakin tuttu ravintoloitsija.

– Olen ylpeä helsinkiläisestä perinteestä – on saavutus, että tapahtuma on pystytty pitämään elossa. Markkinat ovat hyvä muistutus siitä, että silakkaa voi hyvin syödä muulloinkin kuin jouluna. Suomalaiset voisivat hyvin viisinkertaistaa silakankulutuksensa, muistuttaa WWF Suomen meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen.

Tänä vuonna myös lapset pääsivät Silakkamarkkinoiden makutuomareiksi. Ensimmäistä kertaa järjestettävässä lasten omassa silakkaraadissa tutustuttiin silakkaan ja taiteiltiin kuvia merellisistä makumaailmoista kokki ja ruokakirjailija Pipsa Hurmerinnan ohjaamana. Mukana lasten silakkaraadissa oli kuusi innokasta 3-10-vuotiasta herkkusuuta.

– Pitsa oli paras, tuumasi lastenraadissa vaikuttanut Elsa. Lapsille maistuivat parhaiten chili-rakuuna silakka ja silakat kermaisissa kastikkeissa – niitä jopa santsattiin piirustelun lomassa.

Lämpimät onnittelut kaikille voittajille!

Avajaispäivän illassa sulatellaan silakoita Toritanssien pyörteissä kello 17 alkaen, jolloin levyjä soittaa kalamies, runoilija ja tiskijukka Harri Hertell. Harvoin keikkaileva Tanssiorkesteri Pyöriäiset eli Antto Melasniemi, Joel Melasniemi, Mikko Virta, Kalle Chydenius, Juha Kuoppala ja Juho Viljanen tanssittavat torikansaa kello 18-20. Sen jälkeen pääsee vielä nauttimaan Allas Sea Poolin Silakkauinnille ja saunaan iltakymmeneen saakka!

stadin_silakkamarkkinat-2016-eetu_ahanen-16web
Kuva: Eetu Ahanen