Stadin Silakkamarkkinat on kaikkien kaupunkilaisten juhla – ohjelmassa yli 30 ilmaista yleisötapahtumaa

Stadin Silakkamarkkinoista on tulossa kaikkien kaupunkilaisten juhla. Ohjelmassa on yli 30 ilmaista yleisötapahtumaa viikon aikana. Päätapahtumapaikkana on Havis Amandalle viikoksi pystytettävä juhlateltta sekä Kauppatori ja sitä ympäröivät laiturialueet. Ilmaista yleisöohjelmaa järjestetään varsinkin perheille, koululaisille ja lapsille, jotka toivotetaan tänä vuonna erityisen tervetulleiksi.

Silakkamarkkinoiden avajaisia vietetään sunnuntaina 4. lokakuuta

Stadin Silakkamarkkinat avataan tuttuun tapaan lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen pitää juhlapuheen Kauppatorilla ja avaa markkinat laivakellon soitolla klo 11. Sen jälkeen esiintyy lastenorkesteri Bätmäns ja lapsille ja lapsenmielisille on jaossa silakkatatuointeja. Torille kerääntyy avajaispäivänä kalastajamökkien lisäksi kahviloita ja ruokapyöriä.

Vuoden 2015 Silakkasoutu starttaa Finlandia-talon rannasta klo 11 ja saapuu Vanhan Kauppahallin eteen Viron altaaseen klo 12.30. Matkaan osallistuu 10-11 kirkkovenettä ja noin 150 soutajaa, jotka ottavat myös vesinäytteitä. Soudulla kerätään varoja Itämeren suojeluun.

Perinteinen Silakkaraati kokoontuu tänä vuonna yleisön joukkoon Havis Amandalle sunnuntaibrunssille klo 12-14. Raadissa kilpailusilakoita maistelevat olut- ja ruokatoimittaja Mariaana Nelimarkka, kulttuurijohtaja Stuba Nikula, Glorian Ruoka & Viini -lehden päätoimittaja Sanna Maskulin, Metsähallituksen kansallispuistokummi ja kirjailija Pirkko Saisio sekä huippuravintoloitsija Pekka Terävä. Brunssipöytä on katettu yhteistyössä Lapuan KankureidenMat Cateringin ja keramiikkataiteilija Leena Kouhian kanssa. Avajaiset ja brunssin juontaa Meri-Tuuli Lindström. Silakkaraadin voittajat palkitaan klo 15 mennessä.

Havis Amandalla avajaispäivä jatkuu Kalakauppa E. Erikssonin Juha Lindbergin seurassa. Juha näyttää miten ahvenet fileoidaan ja miten silakoista tehdään erilaisia maustekaloja. Yleisölle tarjoillaan Meri-Tuulin ja Juhan kalarieskoja sekä reseptivinkkejä klo 16-18.

Helsingin ja Suomen luonto tutuksi maanantaina 5. lokakuuta

Matkailu- ja luontoihmiset kokoontuvat Silakkamarkkinoilla maanantaina klo 12-18. Luvassa on inspiroivia tarinoita luonnosta niin Suomen kansallispuistoista, ensi keväänä Helsingin edustalla avautuvasta Vallisaaresta kuin Suomen luontokeskus Haltiasta. SUP-melonnan opettajat innostavat melontaharrastuksen pariin. Myös Matkabloggaaja Marinella ”Nella” Ruusunen sekä valokuvaaja Arttu Muukkonen kertovat omista suosikkikohteistaan. Silakkamarkkinoiden aikana Helsinki Helpit jakavat kävijöille muitakin matkailuvinkkejä. Lisäksi teltassa esiintyvät Harakan luontokeskus, Itämerihaaste ja Helsingin ympäristökeskus.

Kulttuuria, kaupunkisuunnittelua ja Instawalk -kävelykierros tiistaina 6. lokakuuta

Kirjastofillari hurauttaa Silakkamarkkinoille tiistaina koko päiväksi. Aamulla klo 10 Havis Amandan teltassa luetaan satuja ja pelataan kalapeliä. Iltapäivällä kaikille avoimessa Kauppatorin suunnittelutyöpajassa pohditaan Aalto-yliopiston ja kaupungin eri virastojen kesken Kauppatorin tulevaisuutta klo 14-16.

Työpajan jälkeen starttaa Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston Instawalk-kävelykierros, jossa kuvataan torialueen ainutlaatuista miljöötä, kuullaan Kauppatorin historiasta ja pohditaan tulevaisuutta. Oppaina arkkitehti Marjaana Yläjääski ja tutkija Johanna Björkman. Kierroksen aikana voit napata kuvia Instagramiin hashtagilla #instawalkhelsinki ja #stadinsilakkamarkkinat.
Lisätietoja: https://www.facebook.com/events/519611501545663/

Kulttuuripäivän päätteeksi Lauttasaaren musiikkiopiston soittajat ja draamakerho esiintyvät Pikkukalastajien laivaretki –nimisessä näytelmässä klo 18-19.

Maista helsinkiläistä kouluruokaa ja osallistu keskusteluiltaan keskiviikkona 7. lokakuuta

Helsinkiläistä kouluruokaa maistatetaan Havis Amandalla keskiviikkona 7.10. klo 9-15. Tarjolla on suomalaisista ruoka-aineista valmistettua lähiruokaa; lahnapyöryköitä ja tartarkastiketta, jotka ovat koulujen ruokalistalla. Maistiaisten lisäksi teltassa pääsee tutustumaan koulujen iltapäivätoimintaan sekä kuulemaan kestävästä kehityksestä ja ekologisuudesta. Paikalta löytää Helsingin kaupungin kouluruokapalvelujen asiantuntijoita, jotka vastailevat mielellään kävijöiden kysymyksiin. Päivän toteuttavat yhteistyössä Helsingin opetusvirasto ja Palmia -liikelaitoksen koulu- ja päiväkotipalvelut.

Koululaisten vanhemmille ja kaikille ruokakasvatuksesta ja ravitsemuksesta kiinnostuneille Ruokatieto Yhdistys ry järjestää Kalaa koululaisille –keskusteluillan yhdessä Helsinki Food Companyn kanssa keskiviikkona 7.10 klo 18-20. Keskusteluillassa pohditaan, miten koululaiset saataisiin syömään lisää kalaa koulussa ja kotona. Illan juontaa kokki ja keittokirjailija Teresa Välimäki.
Lisätietoja: https://www.facebook.com/events/977524928957105/

HelsinkiMenu viettää 15-vuotisjuhlia Stadin Silakkamarkkinoilla torstaina 8. lokakuuta

Ruokatiedon vuonna 2000 aloittama HelsinkiMenu täyttää 15 vuotta. Mukana Silakkamarkkinoilla ovat helsinkiläisravintolat Nokka ja Ursula, joiden keittiömestarit ovat valmistaneet maistiaisiksi muun muassa silakkaa ja ruistacoja. Yleisölle tarjoillaan makupaloja Havis Amandalla klo 11-14 ja 16-19. Lisäksi Ruokatieto astuu lavalle klo 14 viettämään vuosijuhlaa yllätysvieraiden kanssa.

Toritanssit Havis Amandalla perjantaina 9. lokakuuta

Pimenevässä illassa lepattavat lyhdyt, lavalla Itämeren ikivihreiden syvä sointi, tanssin lämmöstä nihkeät norjalaisvillapaidat ja pystybaarin punssin punaamat posket – Havis Amandalla tanssitaan toritanssit perjantaina klo 18-22. Lavalla esiintyvät tanssiorkesteri Pyöriäiset – Helsingin taitavimmat ja tyylikkäimmät tanssittajat: Antto Melasniemi, Joel Melasniemi, Mikko Virta, Kalle Chydenius, Juha Kuoppala ja Juho Viljanen sekä DJ Harri Hertell – levynkerääjä, runoilija ja kalamies. Toritansseihin on vapaa pääsy.
Lisätietoja: https://www.facebook.com/events/1639927022950368/

Lasten päivä lauantaina 10. lokakuuta

Silakkamarkkinoiden viimeisenä päivänä on lasten vuoro juhlia. Havis Amandalla on ohjelmassa kasvomaalausta, hyvin syöneet silakat –ilmapallotyöpaja, silakkadisco, ongintaa ja silakkahvila klo 11-15.
Lisätietoja: https://www.facebook.com/events/945528122156965/

Lisäksi Havis Amandan juhlateltassa on Eetu Ahasen valokuvanäyttely Savukalaa, tuoretta kalaa – kalastajan arkea stadissa. Liikuntaviraston kalastajat ja kokki järjestävät kalankäsittelynäytöksiä, kalastusta ja kuumentavat muurikkapannussa kalaherkkuja maanantaista lauantaihin Lyypekinlaiturilla.

Kalatalouden Keskusliiton mökillä voi tutustua akvaariossa uiviin kotimaisiin kaloihin sekä kysyä kaikkea kaloista ja kalastuksesta, muun muassa ensi vuoden alussa voimaantulevasta uudesta kalastuslaista.

Myös Helsingin kaupunginkirjastoissa on esillä kala- ja meriaiheista kirjallisuutta Silakkamarkkinaviikon aikana.

Ruokatieto järjestää Stadin silakkamarkkinoiden aikana viisi työpajaa koululaisryhmille. Työpajoissa keskustellaan koululaisten hyvästä ravitsemuksesta ja kalasta osana ruokavaliota. Aamupäivän aikana kumotaan ennakkoluulot silakan suhteen ja valmistetaan herkullinen silakkaburgeriateria yhdessä. Työpajat järjestetään ma-pe klo 9.15­-13.30 Electroluxin opetuskeittiöllä.