Stadin silakkamarkkinat täyttävät Kauppatorin koko perheen ohjelmalla

Viikon mittaisia Stadin Silakkamarkkinoita vietetään 1.–7. lokakuuta Helsingissä. Kauppatori, Kolera-Allas ja Lyypekinlaituri täyttyvät kalastajista, syyssesongin herkuista, musiikista ja koko perheen ohjelmasta. Silakkamarkkinat ovat avoinna sunnuntaista perjantaihin 1.–6. lokakuuta klo 7–19 ja lauantaina 7. lokakuuta klo 7–15.

Silakkamarkkinoiden sydän ovat kymmenet kalastajat, jotka rantautuvat Kauppatorille viikon ajaksi. Veden kielelle nostattavat perinteiset maustesilakat sekä kirjava valikoima silakkamarinadeja pihlajanmarjasta punapippuriin.

Tämän vuoden markkinoilla on mukana 30 kalastajaa, joista puolet saapuu Kauppatorille veneellä ja puolet myy silakkaa mökeissä. Omia saaristolaisherkkujaan tarjoilevat torilaitureilla myös perinnepurjelaivat Albanus, Vivan, Olga, Valborg ja Joanna Saturna. Ohjelmassa on tänä vuonna muun muassa toritanssit, elokuvailta, silakkapyöräilyä, Instawalk-valokuvakävelyä ja kalastusta.

 

Avajaissunnuntaina 1.10. ohjelmassa silakkamaistelua, silakkasoutua ja toritanssia

Avajaissunnuntaiksi Kauppatorille nousee juhlateltta, jonka ohjelma on kaikille avointa ja maksutonta. Stadin Silakkamarkkinat avataan klo 11 apulaispormestari Anni Sinnemäen tervehdyksellä. Avajaispäivän juontaa Yle Puheen Huoltamo-ohjelmasta tuttu toimittaja ja aito saaristolaistyttö Tiina Lundberg.

Perinteinen silakkaraati kokoontuu juhlateltassa klo 11.30. Kilpailussa on kaksi sarjaa, maustesilakat ja silakkayllätykset, joita maistelevat ruokabloggaaja Jella Bertell, Monoclen toimittaja Petri Burtsov, Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön johtaja Seija Kurunmäki, eduskunnan puhemies Maria Lohela, Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki sekä ravintola Hietan keittiömestari Ali Toppinen. Raadin maistelutyön jälkeen Meri-Tuuli Väntsin juontama lasten oma raati antaa arvionsa vuoden silakkasaaliista klo 14.30. Yleisö pääsee maistamaan silakoita ja seuraamaan molempien raatien työskentelyä. Voittajat palkitaan juhlateltan lavalla klo 15.45.

Avajaispäivän ohjelmaan kuuluu perinteiseen tapaan myös Rotaryklubien järjestämä Silakkasoutu, joka on tänä vuonna samalla 100 suomalaista vesistötekoa -kampanjan loppuhuipennus, ja osa Suomi 100 -ohjelmaa. Silakkasoutu saapuu Vironaltaalle noin klo 12, Helsingin Suomalaisen Klubin puhallinorkesterin tahdittamana. Soutamassa on 16 kirkkovenettä ja yli 250 soutajaa ympäri Eurooppaa. Italiasta on 15 hengen joukkue, ja eri puolilta maailmaa on 27 rotaryvaihto-oppilasta.

Kauppatorille kerääntyy avajaispäivänä kalastajamökkien ja -veneiden lisäksi kahviloita. Hanuristi Seija Vesterinen luo soitollaan tunnelmaa klo 11–15. Lyypekinlaiturin teltoissa on koko päivän aikana kala-aiheista ohjelmaa Seabin -meriroskiksesta lahnaburgereihin ja saariston lähikalahankkeen esittelystä Helsingin merelliseen luontoon, retkikohteisiin ja liikuntamahdollisuuksiin. Myös Vanha Kauppahalli on auki klo 10-17. Helsinki-Helpit kiertelevät tapahtuma-alueella laatikkopyörällä opastamassa kävijöitä ja matkailijoita klo 10-15.

Päivä päättyy merellisiin toritansseihin klo 17-19, joissa tiskijukka Harri Hertell soittaa musiikkituulahduksen menneiltä vuosikymmeniltä. Hänen levylautasellaan pyörii alkuperäisäänitteiltä iloisia valsseja, kohtalokkaita tangoja ja lennokkaita fokseja.

 

Viikon aikana luvassa valokuvakävelyä, silakkapyöräilyä sekä ötökkävisailua

Maanantaina klo 16.30–18.30 Helsingin kaupunkiympäristö järjestää yhdessä Kaupunginmuseon kanssa opastetun Instawalkin, eli Instagram-valokuvakävelyn, Kauppatorin alueelle. Kävelyllä kuvataan ainutlaatuista miljöötä sekä kuullaan merellisen Helsingin kehitystyöstä. Kierroksen lopuksi käydään kaupunginmuseossa. Museon Kuvaselaamosta löytyy lähes miljoona valokuvaa Helsingistä ja helsinkiläisten arjesta 1860-luvulta nykypäivään. Aikakoneessa Signe Branderin sadan vuoden takaiset valokuvat heräävät eloon uuden teknologian avulla.

Maanantaina sekä tiistaina klo 10–11.30 HELtours järjestää Silakkapyöräilyn, johon voi osallistua joko omalla tai lainapyörällä. Lähtö tapahtuu Kasarmitorilta, ja reitti kulkee Hietalahden, Eiran sekä Kaivopuiston kautta Kauppatorille, jossa retki jatkuu silakkamaistelun ja fiilistelyn merkeissä. Varsinainen pyöräilyosuus kestää noin tunnin. Jopon käyttöönsä haluavat voivat ilmoittautua osoitteeseen info@heltours.com. Omalla pyörällään kulkevien ei tarvitse ilmoittautua.

Torstaina klo 18 käydään paneelikeskustelu Itämerestä ja sen jälkeen klo 19 katsotaan dokumenttielokuva Chasing Coral. Paneelin aiheena on Itämeren tila, tulevaisuus ja kestävä kehitys ja siihen osallistuvat muun muassa John Nurmisen säätiön Puhdas Itämeri –hankkeiden johtaja Marjukka Porvari sekä TwentyKnotsin Maria Mikkonen. Tapahtuman järjestää Nordic Ocean Watch Finland ja Allas Sea Pool.

Helsingin kaupungin liikuntapalveluiden pisteellä on keskiviikkona, torstaina ja perjantaina mahdollista kokeilla kalastusta kaikin tarvittavin lainavälinein kello 9-12 ja 13–15.

Lyypekinlaiturin teltoissa on lisäksi koko viikon ajan tarjolla monenlaista ohjelmaa. Leviä ja äyriäisiä pääsee tutkimaan mikroskoopilla, ja ötökkätietouttaan voi testata merieliövisassa. Akvaariossa voi katsella Itämeren kaloja samalla kun oppii niistä lisää. Wärtsilän tapahtumateltalla on luvassa Seabin-meriroskiksen esittelyä, virtuaalista SUP-lautailua ja onnenpyörä.

Lisäksi kaupungintalon ravintolassa on katettu molempina tapahtumaviikonloppuina silakkabrunssi, joka saa vaikutteita saaristolaisperinteestä. Viikonlopun brunssipöydät täyttyvät Itämeren kalastajien parhaista antimista ja vastaleivotusta saaristolaisleivästä. Ravintola Vaelsasta saa jälleen silakkapizzaa.

Stadin Silakkamarkkinoiden aikana on myös käynnissä #ihansilakkana –kuvakisa, missä paras kuva voi voittaa lahjakortin kahden hengen silakkaillalliselle ravintola Salvessa. Postaa kivoin silakkahetkesi Instagramiin tunnuksella #ihansilakkana.

 

Silakkamarkkinoiden ohjelma 2017 

Stadin Silakkamarkkinat Facebookissa ja Instagramissa

Instawalk-valokuvakävely Facebookissa

Verkossa voi osallistua silakka-aiheiseen keskusteluun hashtageillä #stadinsilakkamarkkinat ja #ihansilakkana.

 

Kalanmyyjiä