Stadin Silakkamarkkinoiden Silakkaraadin voittajat 2017

Avajaispäivän silakkaraati valitsi vuoden 2017 voittajat

Parhaimman maustesilakan palkinnon voitti Magnus Nyholm Tirmosta 56 pisteellä. Toiseksi tuli Tanja Åkerfelt (Åkerfelts Service) Sipoosta 52 pisteellä ja kolmaksi  Vento Aalto  Pyhämaalta 50 pisteellä.

Silakkayllätys -sarjassa voiton vei Liisa Vainio Taivassalosta 55 pisteellä Sitruuna-valkosipulisilakalla. Toiseksi tuli Pirjo ja Reima Salonen Taivassalosta 53 pisteellä Tillisilakalla ja kolmannen sijan sai Juha Välisalo Merikarviasta 52 pisteellä Kraavisilakalla.

Tänä vuonna maustekalasarjassa kilpaili 15 ja silakkayllätyksessä 21 osallistujaa. Kiitos mukanaolosta kalastajille!

Markkinoiden avajaispäivän avasi Helsingin kaupungin apulaispormestari Anni Sinnemäki.

– Hienoa, että tässä näin perinteisessä tapahtumassa pääosassa on itse silakka. Hauskinta minusta on Silakkamarkkinoilla kiertely, nauttien hienosta tunnelmasta ja tietysti silakoiden ja muiden saaristolaisherkkujen maistelusta, kertoo apulaispormestari Anni Sinnemäki. Ruoan ilmastovaikutukset ovat tärkeä osa tämän päivän keskustelua ja ympäristön vaikutusten osalta silakka pärjää hyvin!

Vuoden 2017 Silakkaraati

Silakoita maisteltiin perinteiseen tapaan Kauppatorin juhlateltassa Tiina Lundbergin juontamalla sunnuntaibrunssilla ja myös yleisö sai makupaloja. Raadissa vaikuttivat tänä vuonna Vaimomatskuu-ruokablogin pitäjä Jella Bertell, Monoclen toimittaja Petri Burtsov, Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön johtaja Seija Kurunmäki, eduskunnan puhemies Maria Lohela, kulttuuri ja vapaa-ajan toimialan viestintä- ja markkinointipäällikkö Saara Suojoki sekä ravintola Hietan keittiömestari Ali Toppinen. Silakkaraadin vuoden 2017 voittajat palkittiin juhlateltan lavalla kello 15.45. Palkinnoksi voittajat saavat Lapuan Kankureiden isot Aallonmurtaja pellavapyyhkeet, Sokeain ystävien käsintehdyt pesuharjat sekä Osmian kotimaiset ja biohajoavat Itämerisaippuat.

– Kokemuksena tämä oli aivan huikea ja oli suuri kunnia päästä arvovaltaisen silakkaraadin jäseneksi, kertoo ravintola Hietan keittiömestari Ali Toppinen. Silakkayllätyksistä löytyi monta hyvää ja maukasta mahdollista voittajaa. Kalastajat ovat tehneet oikein hyvää työtä, kiitos heille!

– Kokemus silakkaraadista oli täysin positiivinen! Tehtävä oli todella vaikea, ehdokkaita oli paljon ja maistelutahti oli vauhdikas. Muutama suosikki nousi esiin kummastakin kategoriasta. Käyn Silakkamarkkinoilla joka vuosi vähintään kerran asiakkaana – silakka on yksi suosikkikaloistani, hehkuttaa Vaimomatskuu-ruokablogin pitäjä Jella Bertell.
Perheen pienimmätkin pääsivät Silakkamarkkinoiden makutuomareiksi, kun lasten omassa silakkaraadissa tutustuttiin merellisiin makumaailmoihin ja maisteltiin silakkaa Meri-Tuuli Väntsin ohjaamana. Mukana lasten silakkaraadissa oli kahdeksan innokasta 4-12-vuotiasta herkkusuuta.
Mukana oli Luca (8), Nana (7), Niilo (8), Annikki (10), Inkeri (9), Sofia (12), Erik (8) ja Mirco (4)

– Tykkäsin olla mukana ja oli tosi kivaa, kertoo lastenraadin jäsen Annikki. En tullut silakoista kauhean täyteen, mutta silakat kyllä maistui hyvältä. Annikki tarjoaisi silakoita perunoiden ja sitruunan kanssa.  Sitruuna sopii minun mielestä hyvin silakan kanssa, mutta tekee niistä samalla vähän happamia, Annikki kertoo.

Lämpimät onnittelut kaikille voittajille!

Markkinoiden avajaispäivä päättyy merellisiin toritansseihin kello 17 alkaen, kun kalamies, runoilija ja tiskijukka Harri Hertell soittaa musiikkituulahduksen menneiltä vuosikymmeniltä. Levylautasella pyörii alkuperäisäänitteiltä iloisia valsseja, kohtalokkaita tangoja ja lennokkaita fokseja.

Silakkamarkkinat ovat avoinna koko seuraavan viikon ajan maanantaista perjantaihin 2.–6. lokakuuta klo 7–19 ja lauantaina 7. lokakuuta klo 7–15. Stadin Silakkamarkkinoiden aikana on myös käynnissä #ihansilakkana –kuvakisa, missä paras kuva voi voittaa lahjakortin kahden hengen silakkaillalliselle ravintola Salvessa. Postaa kivoin silakkahetkesi Instagramiin tunnuksella #ihansilakkana.