Stadin Silakkamarkkinoilla mukana 32 kalastajaa

Stadin Silakkamarkkinoita vietetään Helsingin Kauppatorilla 6.–12.10.2019. Kauppatori, Kolera-Allas ja Lyypekinlaituri täyttyvät kalastajista, syyssesongin herkuista ja monipuolisesta ohjelmasta sunnuntaista lauantaihin. Mukana on yhteensä 32 kalastajaa myymässä tuotteitaan. Kalastajien myyntipaikat on arvottu.

Stadin Silakkamarkkinat avataan jälleen perinteisesti lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Kalastajat myyvät tuotteitaan suoraan kalastajaveneistä ja myyntimökeistä. Myyntiaika sunnuntaista perjantaihin on klo 9–19 ja lauantaina klo 7–15.

Kalastajia on tänä vuonna mukana 32. Kalastajaveneiden ja -mökkien myyntipaikat arvottiin perinteisin menoin 22.8. Arvonnan valvojana toimi Suomen ammattikalastajaliiton toimitusjohtaja Kim Jordas. Mukaan ilmoittautuneiden kalastajien määrä kasvoi viime vuodesta kuudella.

”On hienoa olla tekemässä kaupungin vanhinta tapahtumaa – ja samalla tuoda esiin Itämeren hyvinvointia ja ekologisia arvoja. Lisäksi on tärkeää tukea kalastajien katoavaa ammattikuntaa. Erityisen ilahduttavaa onkin, että mukaan ilmoittautuneiden kalastajien määrä hieman kasvoi edellisestä vuodesta”, toteaa Susa Nokelainen, Silakkamarkkinoiden vastaava tuottaja Helsingin tapahtumasäätiöstä.

Kalastajien lisäksi Silakkamarkkinoille kokoontuu valikoima lähi- ja luomuruoan tuotemyyjiä. Perinnepurjelaivat Albanus, Vivan, Olga, Joanna Saturna ja Valborg ovat paikalla koko viikon. Purjelaivoissa voi vierailla markkinoiden ajan ja laivoissa on myös ruokamyyntiä. Välittömästi Silakkamarkkinoiden päätyttyä 12.10. käynnistyy perinnepurjelaivapäivä, jossa Suomen suuret purjelaivat kokoontuvat Eteläsatamaan.

Avajaispäivänä soudetaan kirkkoveneillä Silakkasoutu Töölönlahdelta Kauppatorille. Puhtaiden lähivesien ja Itämeren hyväksi järjestettävän soudun järjestää Finlandia Hall Rotaryklubi. Soutajat rantautuvat Kauppatorille klo 12.

Majakkalaiva Vinga toimii Silakkamarkkinoiden ohjelma-areenana

Vuonna 1926 rakennettu Majakkalaiva Vinga toimii vuoden 2019 Silakkamarkkinoiden ohjelmalavana ja tapahtumapaikkana. Apulaispormestari Anni Sinnemäki avaa markkinat Vingan kannen lavalla 6.10. klo 11. 

Avajaispäivänä Vingassa kokoontuu Silakkaraati, joka maistelee markkinoilla mukana olevien kalastajien tuotteista perinteiset maustekalat ja silakkayllätykset. Voittajat julkistetaan Vingan kannen lavalla iltapäivästä. 

Vingan kannelle asettuu Helsinki Distilling Companyn Akvavit-baari, josta saa kylmää ja lämmintä juomaa ja pientä syötävää. Lisäksi Vingan lavalla kuullaan musiikkiohjelmaa. Isäntänä toimii tunnettu kalamies ja eräopas, juontaja-toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltola

Vingassa koetaan monipuolista ohjelmaa jokaisena markkinapäivänä. Silakkamarkkinoiden Runoklubilla esitetään meriaiheista runoutta ja lisäksi laivalla järjestetään keskustelutilaisuuksia.

Tutustu Silakkamarkkinoiden ohjelmaan »