Strömmingsläckerheter, torgdans och program för allmänheten hela veckan under Helsingfors Strömmingsmarknad 2018

Helsingfors Salutorg fylls återigen av fiskare, strömming och höstsäsongens delikatesser när den veckolånga Helsingfors Strömmingsmarknad firas den 7–13 oktober. I årets marknad deltar 30 fiskare som säljer sina produkter direkt från fiskarbåtar och säljstugor från söndagen till fredagen den 7–12 oktober kl. 7–19 och på lördagen den 13 oktober kl. 7–15. Veckan är fullspäckad med avgiftsfritt program för allmänheten, mat- och skärgårdskultur samt havsstämning i Helsingfors utan att glömma traditioner.

Helsingfors Strömmingsmarknad är ett av de äldsta traditionella evenemangen i Finland, med tiotals fiskare i medelpunkten. De kommer till Salutorget från kuststäder och från Åland – lastade med tusentals kilo strömming. Traditionell kryddströmming samt en brokig mångfald av höstsäsongens delikatesser, allt från saft till läckra sylter och mustigt skärgårdsbröd får en att vattnas i munnen.

De ståtliga traditionella segelfartygen Albanus, Vivan, Olga, Valborg och Joanna Saturna serverar sina egna skärgårdsläckerheter och berättar seglingshistorier på torgkajerna.

Helsingfors Strömmingsmarknad öppnas på Salutorget söndagen den 7 oktober

Helsingfors Strömmingsmarknad öppnas som vanligt den första söndagen i oktober, när fiskarna lägger fram strömmingen och andra höstdelikatesser. Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori framför stadens hälsning i en paviljong med glasväggar på Kejsargrundskajen. Marknaden öppnas enligt traditionen med att man kl. 11 låter en fartygsklocka klämta ackompanjerad med en blåsorkester.

Pop up-restaurangen Siisti Silakka, som serverar mat i paviljongen under hela veckan, gläder marknadsfolket med moderna smakprov på strömming samt med en mångsidig lunch- och avsmakningsmeny. På öppningssöndagen står matinfluerare Kenneth Nars som värd och konferencier i paviljongen.

Paviljongen är fullspäckad med avgiftsfritt program för alla stadsbor under hela veckan – kom för att möta Östersjödoktorer, lösa matsvinnsuppgifter, provsmaka syrsor, lära dig om plantering av matsvampar, delta i en frågesport om havsvarelser eller spela svinndomino.

Sjöscoutkåren Korven Koukkaajat lägger i land på Kejsargrundskajen för söndagen. I paviljongen utlovas en minitävling i scoutfärdigheter och på kajen kan man ta en titt in i kårens främsta fartyg s/y Närppä.

På årets marknad firas även att fiske av strömming och vassbuk i Östersjön har beviljats Finlands första MSC‑certifikat för hållbart fiske.

Under öppningsdagen samlar torget såväl fiskestugor och -båtar som kaféer och matsäljare, och dragspelaren Seija Vesterinen bidrar till stämningen såväl på torget som i Gamla saluhallen. Gamla saluhallen betjänar även på öppningssöndagen och strömmingsstämningen fortsätter hela veckan; det utlovas chokladströmming, skärgårdsbröd samt färdigheter och kunskap i fiskberedning. Ostronbistron satsar förstås på strömming.

Den årliga Strömmingsrodden med kyrkbåtar lägger till vid Estbassängen på öppningssöndagen kl. 12.

Öppningsdagens Strömmingsjury utser vinnarna för 2018

I år kan man följa den traditionella Strömmingsjuryns arbete på Stadshusets restaurang på öppningssöndagen kl. 11.30–14.30. I årets jury avsmakas tävlingsströmmingen av Laura Aalto, verkställande direktören för Helsinki Marketing, en av ägarna till restaurangen Nolla Luka Balac, som lever för fiske,  Radio Helsinki redaktör, Anna Cadia, matskribent och -bloggare, Hanna HurttaMikko ”Peltsi” Peltola, programledare, redaktör, ivrig fiskare och fiskaktivist samt av årets lekmannamedlem.

Tävlingsresultaten offentliggörs i paviljongen kl. 15.45. För Strömmingsjuryn har man i Stadshusets restaurang även dukat fram en maritim lunch med trädgårdens, åkrarnas och vattnets håvor för allmänheten.

På öppningsdagen bjuder Helsingfors stadsmuseum på program med temat fiske och Strömmingsmarknad för hela familjen kl. 12–15. I den handledda verkstaden Med håven framme kan man pyssla en egen strömming eller till exempel en hornsimpa av papper och testa sin fiskelycka i pimpelfiske. På eftermiddagen utlovas även uppvisningar i nät- och flugbindning. Den självständiga verkstaden Marknaden förr, där man kan utforska, färglägga och piffa upp gamla fotografier på Strömmingsmarknaden, är öppen på museet hela veckan.

Mjuka bad och dans vid havet

Den första Torgdansen på Strömmingsmarknaden dansades vid Havis Amanda 2015, även då i samarbete med Torgkvarteren. Den omtyckta nya traditionen backas i år upp av en helt ny slags stämning när danspaviljongen uppförs intill havet på Kejsargrundskajen.

För musiken står de från tidigare år bekanta budbärarna för havsromantik, fiskare-poet-dj Harri Hertell och dansorkestern Pyöriäiset, som spelar ett av sina få gig på Strömmingsmarknaden.

Dansen går av stapeln torsdagen den 11 oktober kl. 18. Restaurangen Siisti Silakka i paviljongen serverar förfriskningar under hela evenemanget.

Även den sympatiska bastuvagnen Rentola parkeras på marknaden. I dess milda värme kan man beundra det lugnande havslandskapet. Den rymliga bastun rymmer cirka 15 badare åt gången och en stor vedeldad Iki-bastuugn garanterar ett avkopplande bastubad.

Programmet för Helsingfors Strömmingsmarknad 2018:

Helsingfors Strömmingsmarknad
7.–13.10.2018
sö–fr kl. 7–19, lö kl. 7–15
www.stadinsilakkamarkkinat.fi

Helsingfors Strömmingsmarknad på Facebook och Instagram

#strömmingsmarknad #ihansilakkana