Toritanssit, silakkaherkut ja koko viikon ilmainen yleisöohjelma juhlistavat Stadin Silakkamarkkinoita

Helsingin Kauppatori ja sitä ympäröivät laiturialueet sekä Havis Amanda ovat Stadin Silakkamarkkinoiden tapahtumapaikka 4.-10. lokakuuta. Tänä vuonna markkinoista on muotoutumassa kaikkien kaupunkilaisten juhla. Viikko on täynnä ilmaista yleisöohjelmaa, ruoka- ja saaristolaiskulttuuria sekä Helsingin merellisyyden tunnelmointia perinteitä unohtamatta.

 

Tarjolla tuhansia kiloja silakkaa, kalaherkkuja ja käsitöitä

Stadin Silakkamarkkinat on yksi Suomen vanhimpia perinnetapahtumia vuodesta 1743. Kalastajat ovat edelleen markkinoiden sydän. Tänä vuonna paikalle saapuu 40 ammattikalastajaa veneellä ja autolla rannikkoseuduilta Kotkasta Turkuun ja Merikarvialta Ahvenanmaalle. Lastissa on tuhansia kiloja silakkaa – ja kalaa syödään viikon aikana niin mausteliemessä, leivän päällä, keitossa, burgereissa, hodareissa, pizzassa, pasteijassa kuin körpäkässä.

Lisäksi myynnissä on omenoita, lettuja, glögiä ja saaristolaisleipää sekä kynttilöitä, lampaannahkakäsineitä ja muita käsitöitä.

Ruoka- ja käsityömyyjiä on tänä vuonna koottu Kauppatorin lisäksi Lyypekinlaiturille saaristolaiskylään, jonka mökeissä tuoksuu tuore kalakeitto, loimulohi, kahvi ja kardemummapulla. Laiturissa omia saaristolaisherkkujaan tarjoilevat myös perinnepurjelaivat AlbanusOlga,
Valborg ja Vivan.

 

Silakkamarkkinoiden avajaisia vietetään sunnuntaina 4. lokakuuta klo 11-19

Stadin Silakkamarkkinat avataan tuttuun tapaan lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen pitää juhlapuheen Kauppatorilla ja avaa markkinat laivakellon soitolla klo 11.

Sen jälkeen esiintyy lastenorkesteri Bätmäns ja lapsille ja lapsenmielisille on jaossa silakkatatuointeja. Torille kerääntyy avajaispäivänä kalastajamökkien lisäksi kahviloita ja ruokapyöriä.

Vuoden 2015 Silakkasoutu starttaa Finlandia-talon rannasta klo 11 ja saapuu Vanhan Kauppahallin eteen Viron altaaseen klo 12.30. Matkaan osallistuu 10-11 kirkkovenettä ja noin 150 soutajaa, jotka ottavat myös vesinäytteitä. Soudulla kerätään varoja Itämeren suojeluun.

Perinteinen Silakkaraati kokoontuu tänä vuonna yleisön joukkoon Havis Amandalle sunnuntaibrunssille klo 12-14.

Raadissa kilpailusilakoita maistelevat olut- ja ruokatoimittaja Mariaana Nelimarkka, kulttuurijohtaja Stuba Nikula, Glorian Ruoka & Viini -lehden päätoimittaja Sanna Maskulin, Metsähallituksen kansallispuistokummi ja kirjailija Pirkko Saisio sekä huippuravintoloitsija Pekka Terävä. Brunssipöytä on katettu yhteistyössä Lapuan Kankureiden, Mat Cateringin ja keramiikkataiteilija Leena Kouhian kanssa.

Avajaiset ja brunssin juontaa Meri-Tuuli Lindström. Silakkaraadin voittajat palkitaan klo 15 mennessä.

Havis Amandalla avajaispäivä jatkuu Kalakauppa E. Erikssonin Juha Lindbergin seurassa. Juha näyttää miten ahvenet fileoidaan ja miten silakoista tehdään erilaisia maustekaloja. Yleisölle tarjoillaan Meri-Tuulin ja Juhan kalarieskoja sekä reseptivinkkejä klo 16-19.

 

Toritanssit Havis Amandalla perjantaina 9. lokakuuta klo 18-22

Torikorttelit aloittaa uuden perinteen Silakkamarkkinoilla. Pimenevässä illassa lepattavat lyhdyt, lavalla Itämeren ikivihreiden syvä sointi, tanssin lämmöstä nihkeät villapaidat ja pystybaarin punssin punaamat posket.

Tanssiorkesteri Pyöriäiset takaa Helsingin tyylikkäimmät ja taitavimmat tanssittajat ja runoilija ja kalamies dj Harri Hertell soittaa levyjä iltamyöhään. Toritanssit järjestetään yleisölle perjantaina 9. lokakuuta klo 18-22. ​

Silakkamarkkinoiden lopullinen ohjelma ja tapahtuman kaikki myyjät julkaistaan 30.9.