Vinnarna som Strömmingsjuryn utsett under Helsingfors Strömmingsmarknad 2017

Priset för den bästa kryddströmmingen gick till Magnus Nyholm från Tirmo med 56 poäng. På andra plats kom Tanja Åkerfelt (Åkerfelts Service) från Sibbo med 52 poäng och på tredje plats Vento Aalto från Pyhämaa med 50 poäng.

Liisa Vainio från Tövsala knep med sina 55 poäng segern i överraskningsserien med sin citron- och vitlöksströmming. På andra plats kom Pirjo och Reima Salonen från Tövsala med 53 poäng för sin dillströmming och på tredje plats Juha Välisalo från Sastmola med 52 poäng för sin gravade strömming.

I år hade kryddströmmingsserien 15 deltagare och överraskningsserien 21 deltagare. Tack till alla fiskare som deltog!

Marknaden öppnades av Helsingfors stads biträdande borgmästare Anni Sinnemäki.

– Fint att själva strömmingen har huvudrollen under detta traditionella evenemang. För mig är det roligaste på Strömmingsmarknaden att bara vandra omkring, njuta av den unika stämningen och förstås smaka på strömmingar och andra skärgårdsdelikatesser, berättar biträdande borgmästare Anni Sinnemäki. – Matens klimatpåverkan är en viktig del av dagens debatt och när det gäller miljöeffekter klarar sig strömmingen bra i konkurrensen!

Strömmingsjuryn 2017

Strömmingen avsmakades som vanligt vid söndagsbrunchen som denna gång leddes av Tiina Lundberg i festtältet på Salutorget, och även publiken fick smakprov. Årets jury bestod av Jella Bertell, bloggaren bakom matbloggen Vaimomatskuu, Petri Burtsov, redaktör för tidskriften Monocle, Seija Kurunmäki, chefen för stiftelsen för finländsk matkultur, Maria Lohela, riksdagens talman, Saara Suojoki, kommunikations- och marknadsföringschefen inom kultur- och fritidssektorn, samt Ali Tolppinen, köksmästaren på restaurangen Hieta. Vinnarna som Strömmingsjuryn 2017 utsåg belönades på festtältets scen klockan 15.45. Som pris fick de stora Aallonmurtaja-linnehanddukar av Lapuan Kankurit, handgjorda tvättborstar av De Blindas Vänner och inhemska och biologiskt nedbrytbara Östersjötvålar av Osmia.

– Det här var en helt fantastisk upplevelse och det var en stor ära att få sitta i den auktoritativa strömmingsjuryn, säger Ali Tolppinen, köksmästaren på restaurangen Hieta. – Bland överraskningsströmmingarna fanns många goda och läckra eventuella vinnare. Fiskarena har gjort ett riktigt bra jobb, tack till dem!

– Erfarenheten av strömmingsjuryn var helt och hållet positiv! Det var en väldigt svår uppgift, eftersom det var många kandidater och avsmakningen gick i rask takt. Några favoriter hade jag i båda kategorierna. Jag besöker Strömmingsmarknaden varje år minst en gång som kund, strömmingen är ju en av mina favoritfiskar, prisar bloggaren bakom matbloggen Vaimomatskuu Jella Bertell.

Även de minsta i familjen fick bli smakdomare på Strömmingsmarknaden, när de i barnens egen strömmingsjury fick bekanta sig med havsnära smakvärldar och smaka på strömmingen under ledning av Meri-Tuuli Väntsi. Sex ivriga finsmakare i åldern 4–12 år deltog i barnens strömmingsjury. I juryn satt Luca (8), Nana (7), Niilo (8), Annikki (10), Inkeri (9), Sofia (12), Erik (8) och Mirco (4).

– Jag tyckte om att få vara med och hade det jätteroligt, säger Annikki, en av jurymedlemmarna. – Jag blev inte så hemskt mätt av strömmingen men den smakade nog gott. Annikki skulle servera strömming med potatis och citron.  – Jag tycker att citron passar bra till strömming men gör den samtidigt lite syrlig, anser Annikki.