Vuoden 2016 Stadin Silakkamarkkinoilla tanssitaan, uidaan ja kalastetaan

Viikon mittaisia Stadin Silakkamarkkinoita juhlitaan 2.-8. lokakuuta. Helsingin Kauppatori, merenrantalaiturit ja Vanha Kauppahalli täyttyvät kalastajista, syyssesongin herkuista, musiikista ja koko perheen ohjelmasta. Silakkamarkkinat ovat avoinna avajaissunnuntaina 2. lokakuuta klo 7-20, maanantaista perjantaihin 3.-7. lokakuuta klo 7-19 ja lauantaina 8. lokakuuta klo 7-15.

Silakkamarkkinoiden sydän ovat kymmenet kalastajat, jotka rantautuvat Kauppatorille rannikkokaupungeista ja Ahvenanmaalta. Veden kielelle nostattavat perinteiset maustesilakat sekä kirjava valikoima silakkamarinadeja pihlajanmarjasta punapippuriin. Tämän vuoden markkinoilla kalastajaveneitä on 18 ja mökeissä kalaa myy 16 kalastajaa.

Omia saaristolaisherkkujaan tarjoilevat Kauppatorin laitureilla myös perinnepurjelaivat Albanus, Vivan, Olga ja Valborg.

Ohjelmaa on koko viikon ajan kaiken ikäisille onginnasta kalamaistiaisiin ja lasten silakkaraadista Toritansseihin.

– Stadin Silakkamarkkinat on kaikkien kaupunkilaisten juhla, jota iloitaan tänäkin vuonna monipuolisella ilmaisohjelmalla. Toivomme, että Helsingin kenties sympaattisin ruokatapahtuma on entistä houkuttelevampi myös Tallinnasta, Tukholmasta ja Pietarista saapuville lähimatkailijoille, Helsinkiä maistuvammaksi ruokakaupungiksi luotsaava Milla Visuri kertoo.

12109942_738552586255498_7432834925060383339_o
Kuva: Eetu Ahanen

Avajaisia vietetään sunnuntaina 2. lokakuutatänä vuonna myös lapset makutuomareina

Avajaissunnuntaiksi Kauppatorille nousee juhlateltta, jonka ohjelma on kaikille kaupunkilaisille avointa ja maksutonta. Juhlateltan isäntänä ja juontajana toimii ruokavaikuttaja Kenneth Nars.

Stadin Silakkamarkkinat avataan klo 11 apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin juhlapuheella ja Helsingin kaupunginorkesterin trumpettiduon säestyksellä.

Perinteinen Silakkaraati kokoontuu yleisön seurattavaksi juhlatelttaan klo 12 alkaen. Kalastajien parasta antia ovat arvioimassa WWF:n ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen, Stadin Kundi Pekka Sauri, ravintola Juuren perustaja Jarkko Myllymäki, ravintola Askin sommelier Linda Stenman-Langhoff sekä toimittaja ja kirjailija Suvi Ahola. Raatiin pääsee mukaan myös yksi maallikkojäsen, joka valitaan Stadin Silakkamarkkinoiden Facebook-sivuilla olevan haun kautta. Silakkaraadin vuoden 2016 voittajat palkitaan juhlateltan lavalla kello 16.

Tänä vuonna myös lapset pääsevät Silakkamarkkinoiden makutuomareiksi. Ensimmäistä kertaa järjestettävässä lasten omassa silakkaraadissa klo 15 tutustutaan silakkaan ja piirretään kuvia merellisistä makumaailmoista. Lasten raatia ohjaa kokki ja ruokakirjailija Pipsa Hurmerinta.

Rotarypiirin klubit keräävät tänäkin vuonna varoja Itämeren puolesta tehtävään suojelutyöhön perinteisellä Silakkasoudulla, joka starttaa Finlandia-talon rannasta ja saapuu Kauppatorin Vironaltaalle kello 12.30.

Avajaispäivän päätteeksi Kauppatorin juhlateltassa iloitaan Torikortteleiden tuottamien Toritanssien pyörteissä klo 17-20. Viime vuoden Toritanssien lämpö ja läheisyys ihmisten kesken olivat vertaansa vailla, kuten myös mainiot, merelliset musiikit. Tänä vuonna lavalle nousevat samat mestarit: kalamies, runoilija ja tiskijukka Harri Hertell sekä harvoin keikkaileva Tanssiorkesteri Pyöriäiset: Antto Melasniemi, Joel Melasniemi, Mikko Virta, Kalle Chydenius, Juha Kuoppala ja Juho Viljanen.

Torille kerääntyy avajaispäivänä kalastajamökkien ja -veneiden lisäksi kahviloita ja hanuristi Seija Vesterinen luo soitollaan tunnelmaa sekä torille että Vanhaan Kauppahalliin. Lapsille ja lapsenmielisille on päivän aikana jaossa silakkatatuointeja.

Kuva: Eetu Ahanen

Sesonkiherkkuja, Itämeri-tietoutta ja kalankäsittelynäytöksiä

Viikon aikana Kauppatorilla myydään sesongin tuoretta ruokaa ja juomaa. Myös Vanha Kauppahalli ja osa Kauppatoria ympäröivistä ravintoloista tarjoilevat omia herkkujaan: bongaa Kauppatorin omaperäisin saaristolaisleipä, maista uuden sadon tyrnimehua, nappaa Kultasuklaasta mukaan suklaasilakkaa, opi E. Erikssonin kalakaupassa silakanperkausta tai maista Torikortteleiden ravintola Vaelsassa kiviuunissa paistettua silakkapizzaa.

Vanhan Kauppahallin vieressä sijaitsevalla Lyypekinlaiturilla tapahtuu koko viikon ajan: liikuntavirasto järjestää ohjelmaa kalankäsittelynäytöksistä ja maistiaisista ongintaan, Helsingin Satama esittelee uutta Länsiterminaali 2:ta virtuaalimallin avulla, Kalatalouden Keskusliiton akvaariolla voi tutustua Itämeren kalalajeihin sekä kysyä uudistuneesta kalastuslaista, Harakan luontokeskus kertoo saariretkistään sekä tarjoaa lapsille Kalapelin ja ympäristökeskuksen Itämerihaasteen pisteellä äänestetään, mitä kävijät olisivat itse valmiita tekemään Itämeren hyväksi.

Silakkamarkkinoiden ohjelmassa on mukana myös Allas Sea Pool -merikylpylä, jossa on koko viikon ajan Silakkauintia, musiikkia ja muuta oheisohjelmaa. Altaan terassikahvilassa voi maistella ruis-sandwichia lasimestari-marinoidulla silakkapihvillä ja punasipulilla. Myös kalastajat pääsevät Altaalle saunaan, syömään ja uimaan.

Tänä vuonna Silakkamarkkinoilla kiinnitetään erityistä huomiota ympäristöystävällisyyteen Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän avulla. Esimerkiksi avajaispäivän kahviloiden herkkuja nautitaan biohajoavista astioista.

Stadin Silakkamarkkinat järjestää Helsingin Tukkutori yhteistyössä kaupunginkanslian, Helsingin Rakennusviraston, Helsingin Markkinointi Oy:n, Torikortteleiden ja Helsingin Satama Oy:n kanssa. Mukana viikon ohjelmassa ovat myös Itämerihaaste, ympäristökeskus, Harakan luontokeskus, Helsinki Helpit, liikuntavirasto, Kalatalouden Keskusliitto, Helsingin kaupunginorkesteri, Lapuan Kankurit, Mat, LOKAL, ravintola Salve, Allas Sea Pool, Rotaryn nuorisovaihto sekä Silakkasoutu, jonka organisoivat rotaryklubit Finlandia Hall, Hausjärvi-Riihimäki, Herttoniemi, Pasila ja Vantaa Myyrmäki.

12113480_738821302895293_8118240576241278470_o
Kuva: Eetu Ahanen