Strömmingsjuryn belönade årets bästa strömmingsprodukter

På traditionellt sätt har Strömmingsjuryn, som sammanträdde på strömmingsmarknadens öppningsdag, igen belönat årets bästa produkter. Vinnarna kommer från Tirmo och Tövsala.

Strömmingsjuryn har verkat med varierande medlemmar sedan 1970-talet och väljer årligen ut de tre bästa produkterna bland utbudet på strömmingsmarknaden. Priser delas ut i kategorierna Årets kryddfisk och Årets strömmingsöverraskning. Juryn ger produkterna poäng utifrån smak, utseende, doft och konsistens.

Huvudpriset i kategorin Årets kryddfisk vann Magnus Nyholm från Tirmo. Andra priset fick Leif och Gerd Bergman från Geta på Åland och tredje priset Jörgen och Johanna Kellgren från Pellinge. Juryn betonade i sina val i synnerhet smaknyanser och munkänslan.

I kategorin Årets strömmingsöverraskning tog Pirjo och Reima Salonens dillströmming från Tövsala segern. Juryn övertygades av den vackra presentationen och den pepprigt fräscha och balanserade smaken. Andra priset gick till Krister Hellströms chiliströmming från Degerby i Ingå och tredje priset fick Liisa Vainios skomakarlax från Tövsala. Alla belönade produkter säljs vid fiskarnas försäljningsställen.

Strömmingsjuryn består av yrkesfolk inom mat- och fiskesektorn samt vänner av strömmingsrätter. Jurymedlemmarna var biträdande borgmästaren Daniel Sazonov, fiskeribiologen Malin Lönnroth från Centralförbundet för fiskerihushållning, Benjamin Skwarek från Helsingfors ungdomsråd, Sören Lillkung, vd för Svenska kulturfonden, Marjukka Mikkola från Uudenmaan Martat, specialsakkunnig Elina Ovaskainen från Jord- och skogsbruksministeriet, Jonas von Wendt, redaktör på Hufvudstadsbladet, Finlandiahusets kökschef Mika Jokela samt Viivi Maskulin, expert på mat och utbildning.

”Ambitionen, kunnandet och passionen höll hög nivå. En del av deltagarna ville förädla klassiker och en del skapa något helt nytt – precis som inom alla kreativa branscher”, säger Sören Lillkung, ordförande för Strömmingsjuryn.

Strömmingsmarknaden pågår på Salutorget till lördagen den 8 oktober. Söndagen den 9 oktober firas vid Salutorget den traditionella Segelfartygsdagen.