Silakkaraati kokoontuu avajaispäivänä

Silakkaraati

Silakkamarkkinoilla on kokoontunut 1970-luvulta asti vaihtuvista jäsenistä koostuva Silakkaraati, joka valitsee vuosittain kolme parasta tuotetta Silakkamarkkinoiden tarjonnasta kategorioissa ”Perinteinen maustekala” sekä ”Silakkayllätys”. 

Raati kokoontuu perinteiseen tapaan markkinoiden ensimmäisenä päivänä, ja voittajat julkistetaan sunnuntaina 4.10. klo 16 torilla sekä verkossa. Palkitut tuotteet ovat myynnissä kalastajien myyntipisteillä.

Jokainen raadin jäsen antaa tuotteelle arvosanan neljästä eri osa-alueesta: maku, ulkonäkö, tuoksu ja koostumus. Pisteet annetaan yhdestä viiteen (1–5) viiden ollessa paras arvosana. Näiden eri osa-alueiden yhteenlaskettu pistemäärä muodostaa jäsenen tuotteelle antaman arvosanan.

Raadin Jäsenet

Mikko Mykkänen

Mikko Mykkänen on Helsinki Distilling Companyn toimitusjohtaja.

“Suhteeni kaloihin ja erityisesti silakkaan on läheinen, ja tuotteitamme kuten vodkaa ja akvaviittia käytetään usein kalapöydän juhlistajana. Olen säveltänyt snapsilaulun “Helsingfors Fiskehamns Akvavit”, jonka voin esittää tarpeen tullen maistelun lomassa. Kalapuolella olen myös osterin ja akvaviitin nopeus- ja taitonautiskelun maailmanennätysmies ja kaksinkertainen maailmanmestari.”

Jukka Linder

“Olen toiminut viimeiset 5 vuotta Helsingin kaupungin kalatalousasiantuntijana ja kalastuspäällikkönä. Sitä ennen olin 15 vuotta valtion kalatalouden aluehallinnossa Ely-keskuksen kalatalouspalveluiden Kalastusmestarina. Nykyisin Ely-keskuksessa päävastuualueina ovat EU:n ulkopuolelta tulevien kalojen ja kalastustuotteiden valvonta sekä silakka- ja kilohailikiintiöiden seuranta ja valvonta. Silakkamarkkinoilla olen käynyt joka syksy, ja perinteisiin kuuluu ainakin yksi silakkaherkkujen maisteluilta kotona.”

Katriina Partanen

“Olen Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja ja kalaruoan intohimoinen ystävä. Olen työskennellyt kalan parissa jo yli 30 vuotta, ja tutuiksi ovat tulleet niin vesiemme herkut kuin myös monet niitä meille kuluttajille tuottavat ammattilaiset. Kesäni vietän saaristossa purjehtien, joten Itämeri on minulle todella tärkeä.  Silakkamarkkinoilla käynti kuuluu jokasyksyisiin perinteisiin. Silakkamarkkinat on mukava ja herkullinen tapahtuma, joka kokoaa Kauppatorin rantaan kaikenikäisen kalan ystävät.”

Enni Koistinen

“Olen yrittäjä, podcast-juontaja, somevaikuttaja ja suuri silakkafani. Silakkamarkkinat on yksi vuoden parhaimpia ja sympaattisimpia tapahtumia, johon menen aina yhdessä ystävien kanssa. Ostetaan eri silakoita, perunoita ja salaattitarpeet torilta, jonka jälkeen mennään suoraan jonkun kotiin pitämään oma silakkaraati. Kerään silakkakeittokirjoja ja yritän laajentaa omaa mielikuvitustani mitä kaikkea silakoista voi tehdä. Skandiruoat toimii aina, mutta nyt kiinnostaa kokata silakkaa Välimeren sardiinien tapaan. On aivan mahtavaa, että silakan syöminen edesauttaa Itämeren vointia.”

Andrea Hasselblatt

Andrea Hasselblatt on Marthaförbundetin puheenjohtaja ja Anton&Antonin toimitusjohtaja, joka on työskennellyt lähiruoan ja pientuottajien parissa yli 10 vuotta.

“Strömmingen är mångsidig och god både till vardag och fest och vi borde alla äta mera av den-dessutom med att äta strömming renas samtidigt Östersjön! Strömmingsmarknaden har en viktig roll som mötesplats för yrkesfiskarna och stadsborna, att äta och tillreda alla former av fisk är en viktig del av matkulturarvet, vi måste kunna tillreda annat än lax.”

Bitte Westerlund

Bitte Westerlund on lähiruokaintoilija, Slow Food Helsingin perustajia ja monipuolinen tiedotusalan toimija. Hän on muun muassa kääntänyt ruotsiksi Anna-Maija Tantun “Silakkakeittokirjan” (“Strömming, sill och anjovis”).

Westerlundin juuret ovat syvällä länsiuusmaalaisessa mullassa. Koti on Raaseporissa ja kaupunkikoti Kruununhaassa. Bromarvissa hän on kalastanut silakkaa edesmenneen miehensä Jörn Donnerin seurassa yli 30 vuotta. 

Toissa vuonna Westerlund toimitti “Makumatka Länsi-Uudellamaalla” -kirjan (käänt. Anna Paljakka teoksesta “Smaka på Västnyland”), joka vie lukijan makumatkalle Inkooseen, Raaseporiin ja Hankoon.

Mari Moilanen

“Osallistun innolla silakkamarkkinoiden raatiin, sillä meren äärellä kasvaneena kalat ,ja muun muassa silakka, ovat lähellä sydäntä. Silakkaa olen nauttinut pienestä pitäen marinointuna, savustettuna, halstrattuna, pihveinä, you name it! Silakka on myös päässyt yhteen keittikirjaani silakkakeiton muodossa. 

Työskentelen valokuvaajana ja ruokatoimittajana ja innovoin reseptejä jo kymmenvuotiaaseen “Jotain maukasta” -blogiini. Kalaruoat osuvat kamerani linssin alle jos ei nyt viikoittain, niin ainakin joka kuukausi. Silakkamarkkinoissa parasta on mainio tunnelma ja se, kun löytää jonkun oikein ihanan suosikkiherkun kalastajien lukuisten tuotteiden joukosta.”

Johanna Mäkelä

“Olen Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori. Tutkijana minua kiinnostavat ruokaan ja juomaan sekä syömiseen liittyvät kulttuuriset ja sosiaaliset ilmiöt. Miten ruokakulttuuri on osa identiteettiämme? Miten syömme tulevaisuudessa? Miten ruokaperinteemme elää nykyhetkessä? Millaista on kestävä ruokakulttuuri?

Helsinkiläisenä minulla on ollut tapana käydä Silakkamarkkinoilla joka syksy. On aina kiinnostavaa tutustua markkinoiden tarjontaan. Millaisia uusia tuotteita on vuoden aikana kehitetty ja mitkä tuotteet ovat pitäneet pintansa? Omalla lautasellani silakat ovat useimmiten kokonaisina paistettuina tai graavattuina.”