Siirry sisältöön

Ympäristö

Kauppatorin merellisessä maisemassa järjestettävät Stadin Silakkamarkkinat on mukana Ekokompassi ympäristöjärjestelmässä.

Puhdas Itämeri

Silakkamarkkinoiden kalastajat nostavat vuosittain Itämerestä markkinoille myyntiin yli 16 000 kg silakkaa. Tämä saalis estää meren rehevöitymistä 64 miljoonan leväkilon verran. Helpoimpia tapoja, joilla jokainen voi vaikuttaa Itämeren rehevöitymiseen ovat kalastaminen ja särkikalan syöminen.

Pääset mittaamaan oman Itämeri-jalanjälkesi täällä.

Markkinoiden vastuullisuus

Markkinoiden tavoitteena on mahdollistaa ympäristöystävällinen toiminta tapahtuman aikana. Tapahtumaan osallistuvilla myyjillä on monipuoliset kierrätysmahdollisuudet tapahtuma-alueella. Jätteenlajittelupisteet on aidattu, jotta roskat eivät pääse kulkeutumaan mereen. Ravintolapalveluita tarjoavat perinnepurjelaivat ja kahvilatoimijat käyttävät tarjoilussa biojätteeseen sopivia tarjoiluastioita ja aterimia tai oikeita astioita.

Tapahtumassa käytettävälle sähkölle hankitaan ekoenergian alkuperätakuu. Kannustamme kaikkia toimijoitamme ympäristöystävällisiin valintoihin ja viestimme ympäristötyöstä sidosryhmille. Pyrimme vähentämään sähkönkulutusta ja sekajätteen määrää ja tuottamaan alueen kyltitykset ja somistuksen niin, että mahdollisimman suuri osa kaikista hankinnoista on käytettävissä uudelleen.

Markkinoiden avajaispäivänä perinteisesti soudettu Silakkasoutu on tänä vuonna peruttu pandemiatilanteen takia. Rotaryklubin järjestämä soutu Itämeren ja lähivesien hyväksi järjestetään seuraavan kerran 3.10.2021. Silakkasoudun keräystuottoa lahjoitetaan Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistyksille.

Mitä sinä voit tehdä?

Silakan syöminen on itsessään ekoteko, joten Itämeri kiittää jokaisesta ostetusta silakkapurkista. Biohajoavat astiat ja aterimet voit heittää biojäteastioihin, joita löytyy markkinoiden aikana ruokailualueen läheisyydestä. Alueella on myös sekajäteastioita, laitathan kaikki roskat roskiin, jotta ne eivät päädy mereen.

Helsingin kauppatorille on helppo saapua. Voit hyödyntää julkisen liikenteen yhteyksiä, kävellä tai pyöräillä. Pyöräilijöille löytyy pienet pyöräparkit Saaristolaistorin Espanpuiston puoleiselta sisäänkäynniltä ja Kauppatorilta Keisarinnankiven vierestä. Pyydämme pyöräilijöitä jättämään pyörän vierailun ajaksi parkkiin, jotta turvavälien pitäminen markkina-alueella on helpompaa. Lähin kaupunkipyöräpiste sijaitsee lähellä Havis Amandan aukiota.