Vastuullisuus

Kauppatorin merellisessä maisemassa järjestettävät Stadin Silakkamarkkinat on mukana Ekokompassi ympäristöjärjestelmässä. Lisäksi Helsingin kaupunki on mukana Itämerihaasteessa, joka on avoin kansainvälinen toimijaverkosto Itämeren ja lähivesien suojelemiseksi.

Puhdas Itämeri

Silakkamarkkinoiden kalastajat nostavat vuosittain Itämerestä markkinoille myyntiin yli 16 000 kg silakkaa. Tämä saalis estää meren rehevöitymistä 64 miljoonan leväkilon verran. Helpoimpia tapoja, joilla jokainen voi vaikuttaa Itämeren rehevöitymiseen ovat kalastaminen ja särkikalan syöminen.

Pääset mittaamaan oman Itämeri-jalanjälkesi täällä.

Markkinoiden vastuullisuus

Markkinoiden tavoitteena on mahdollistaa ympäristöystävällinen toiminta niin myyjille kuin kävijöillekin. Tapahtumaan osallistuvilla myyjillä on monipuoliset kierrätysmahdollisuudet tapahtuma-alueella. Jätteenlajittelupisteet on aidattu, jotta roskat eivät pääse kulkeutumaan mereen. Ravintolapalveluita tarjoavat perinnepurjelaivat ja kahvilatoimijat käyttävät tarjoilussa biojätteeseen tai kierrätykseen sopivia tarjoiluastioita ja aterimia tai oikeita astioita.

Tapahtumassa käytetään EKOenergia-sertifioitua tuulisähköä. Kannustamme kaikkia toimijoitamme ympäristöystävällisiin valintoihin ja viestimme ympäristötyöstä sidosryhmille. Pyrimme pitämään sähkönkulutuksen ja sekajätteen määrän minimissään sekä tuottamaan alueen kyltitykset ja somistuksen niin, että mahdollisimman suuri osa kaikista hankinnoista on käytettävissä uudelleen.

YMPÄRISTÖTOIMENPITEITÄ JA -TAVOITTEITA

  • Käytämme vain EKOenergia-sertifioitua tuulisähköä tai muuten 100 % uusiutuvaa verkkosähköä.
  • Hyödynnämme energiatehokkaita LED-pohjaisia lamppuja sekä yleisöalueiden että myyntipaikkojen valaistuksessa.
  • Jätteen hyötykäyttöaste on 100 %.
  • Uusiokäytämme olemassa olevaa ja vuokraamme ennemmin kuin ostamme uutta.
  • Tuotannon logistiikka on suunniteltu niin, että turhia ajoja vältetään.
  • Yleisöä kannustetaan saapumaan paikalle kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä.
  • Olemme aloittaneet matkan kohti hiilineutraaleja Silakkamarkkinoita. Tähän työhön kuuluu tapahtuman hiilijalanjäljen laskeminen.

Mitä sinä voit tehdä?

Silakan syöminen on itsessään ekoteko, joten Itämeri kiittää jokaisesta ostetusta silakkapurkista. Biohajoavat tai kierrätettävät astiat ja aterimet voit heittää biojäteastioihin, joita löytyy markkinoiden aikana ruokailualueen läheisyydestä. Laitathan kaikki roskat roskiin, jotta ne eivät päädy mereen.

Helsingin kauppatorille on helppo saapua ilman autoa. Voit hyödyntää julkisen liikenteen yhteyksiä, kävellä tai pyöräillä. Kauppatorin läheisyydessä sijaitsee useita kaupunkipyöräasemia