Silakkaraati palkitsee vuoden parhaat tuotteet avajaissunnuntaina – tutustu raatilaisiin!
Joka vuosi vaihtuvalla kokoonpanolla kokoontuva silakkaraati valitsee markkinoiden avajaispäivänä parhaat myyntituotteet kahdessa kategoriassa: vuoden silakkayllätys ja vuoden maustekala. Voittajat julkistetaan purjelaiva Vivanin kannella sunnuntaina 6. lokakuuta klo 16.
Raatilaiset kertovat suhteestaan silakkaan ja Stadin Silakkamarkkinoihin:
Chef de cuisine Tapio Bergström työskentelee Fazerin keittiömestarina ja ruokalähettiläänä Fazer Experience -vierailukeskuksessa. ”Päivittäisessä työssäni sekä tarjoamassani ruuassa minulle tärkeimpiä asioita ovat maku, kotimaisuus, raaka-aineiden selkeys ja käsillä tekeminen. Silakassa nämä kaikki yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla”, Bergström kertoo. ”Lapsena jo faijan kanssa käytiin aina Silakkamarkkinoilla, maisteltiin ja ostettiin joku setti erilaisia silakoita, joita nautittiin ja vertailtiin sitten kotona saaristolaislimpun kera. Rakastan silakoita koska ne taipuvat niin moneksi. Ihan marinoituina kauden mausteilla, fritattuina dipin kera, paistettuina pihveinä etikalla tai ilman ja myös vaikka aasialaisella twistillä valmistettuina.”
Ruokamarttojen Marjukka Mikkola edustaa raadissa Marttaliittoa. ”Silakka on perisuomalainen juhlapöydänkin herkku, lähiruokaa parhaimmillaan. Silakkaa voi käyttää monissa arjenkin ruokaresepteissä helposti. Silakan syöminen on myös ympäristöteko. Minulla on ilo ja kunnia osallistua jo toisen kerran silakkaraatiin. Silakkamarkkinat on arvokas ja todella hienosti järjestetty tapahtuma, jossa kunnioitetaan kalastajia ja heidän upeita tuotteitaan”, Mikkola toteaa.
Mark Ikonen osallistuu raatiin Helsingin nuorisoneuvoston edustajana. ”Olen tavallinen helsinkiläisnuori ja opiskelija ammattikoulussa logistiikka-alalla. Silakasta en kummemmin pidä, mikä onkin syy osallistua markkinoille, sillä haluan löytää itselleni uuden lempisilakkatuotteen. Rakastan olla meren läheisyydessä ja merellä.”
The Helsinki Distilling Companyn perustaja ja Master Blender Kai Kilpinen on suuri kalojen ja muiden merenelävien ystävä. ”Syntyperäisenä stadilaisena silakka on yksi lempiruokiani, niin tuoreena kuin säilöttynä. Silakkamarkkinat muistan jo lapsesta, vaikka silloin ei maustekala vielä maistunutkaan. Onneksi makuaisti on siitä kehittynyt, jopa siihen saakka, että siitä on tullut tärkein työväline päivittäisessä duunissani”, Kilpinen kertoo.
”Minulla on ahvenanmaalaiset sukujuuret, ja meri ja sen antimet ovat olleet pienestä pitäen kiinnostukseni kohteita”, toteaa Stadin AO:n ravintola- ja catering-alan koulutuspäällikkö Dan Koskinen. ”Silakkaa olen päässyt vuosien varrella kalastamaan troolarilla, verkoilla ja erityisen mukavaa hommaa se on litkaamalla. Koko työurani ravintola-alalla työskennelleenä silakka on tullut tutuksi monimuotoisena raaka-aineena. Nykyisessä työssäni ravintola-alan toisen asteen koulutuksesta vastaavana, silakka on käytännössä ensimmäinen kala, johon uudet alalle tulevat opiskelijat tutustuvat.”
Helsingin kaupunginjohtoa raadissa edustaa apulaispormestari Johanna Laisaari. ”Pappani oli kova kalamies, joten vaikka silakkaa emme yhdessä koskaan pyytäneet, piti pappa huolen siitä, että opin kalastuksesta ja kaloista paljon. Silakka ei ole itselle se lähin tuttavuus enkä ole sitä koskaan itse valmistanut, mutta meidän suvun joulupöydästä löytyy aina äitini tekemänä myös silakkaa”, Laisaari kertoo. ”Olen erittäin otettu, että sain pyynnön osallistua silakkaraatiin, sillä helsinkiläisenä tiedän, miten merkittävä tapahtuma Stadin Silakkamarkkinat on. Odotan raatipäivää innostuneena ja uteliaana. Erityisesti odotan perinteisen maustekalan arvioinnin lisäksi silakkayllätysten arviointia. Uskon todella yllättyväni!”
Tom Nylund on helsinkiläinen freelance-toimittaja ja Itämerivaikuttaja. ”Suhteeni silakkaan on lämmin – olen työni kautta oppinut arvostamaan sen suurta arvoa ruokakalana ja sen tärkeyttä ravinteiden poistajana. Osallistun silakkaraatiin uteliain mielin. Olen pilalle hemmoteltu äidin sinappisillillä ja haluan kokeilla uusia silakkatuotteita. Onhan tämä myös suuri kunnia tulla pyydetyksi mukaan näin perinteikkääseen tapahtumaan!”, Nylund kertoo.
Helsingin Sanomien toimittaja Heli Saavalainen on seurannut työssään Itämeren tilan kehitystä yli 30 vuotta. ”Meren rehevöityminen ja myös kalakantojen kehitys ovat tulleet tutuiksi, samoin muun muassa ruokavalion vaikutus meriympäristön tilaan. Syömällä luonnonkalaa voidaan parantaa Itämeren tilaa, sillä kalastus poistaa merestä sinne jo päätyneitä rehevöittäviä ravinteita. Silakka on enimmäkseen kestävästi kalastettua ja terveellistä ruokaa. On harmillista, että suomalaiset syövät nykyisin silakkaa vain pienen osan siitä määrästä kuin vielä 2000-luvun vaiheessa. Itse kalastan kotimaista luonnonkalaa ja pyrin syömään silakkaa mahdollisuuksien mukaan. Odotan innolla, minkälaisia silakkaherkkuja kalastajat ja jatkojalostajat ovat silakkamarkkinoille valmistaneet.”
”Rakastan ainutlaatuista saaristoamme, jossa tunnen poikkeuksellista mielenrauhaa ja jossa olen viettänyt lukuisia kesiä veneillen”, toteaa Helsinki Partnersin markkinointi- ja viestintäjohtaja Anu Syrmä. ”Ruoka on myös intohimoni ja parhaisiin ruokamuistoihini kuuluu juuri paikallisten antimien nauttiminen. Lapsuudenperheessäni kalapöytä on aina ollut sekä joulun että kesäjuhlien ehdoton kuningas ja silliä sekä silakkaa on aina ollut tarjolla monessa muodossa. Muistan hyvin, kuinka pääsin jo pienenä valmistukseen mukaan irrottamalla pienillä sormilla silakoista nahkoja. Silakka on tietyssä vaatimattomuudessaan uskomaton herkku.”
Palmia Foodsin tuotekehityspäällikkö Pasi Tuomiranta kertoo, että suhde silakkaan on pitkä: ”Olen koko ikäni asunut meren äärellä ja kalastanut niin veneestä kuin silloilta, ja saanut kotiin kiikutettavaa syötäväksi. Kuulun Etelä-Suomen keittiömestareihin ja meillä on pitkä historia silakanvalmistuksessa ja Silakkamarkkinoilla – olemme tarjoilleet perinteistä silakkakeittoa markkinoilla yli 30 vuotta. Moni tulee nauttimaan silakkakeittoa oli sää mikä tahansa. Osallistun raatiin ilolla ja innolla odotellen perinteisiä ja uusia makuja!”
Kespron Food Development Manager Harri Veckman on työskennellyt laaja-alaisesti ravintoloiden keittiöissä – muun muassa Ravintola Nokassa, Hotelli Kämpissä ja Cafe Kiasmassa – sekä myös Arlalla ja Unileverillä. ”Nykyisin työskentelen Kespron Foodsterissa Head of Food Development -roolissa. Työnkuvanani on inspiroida ja löytää ratkaisuja asiakkaidemme arkeen sekä juhlaan. Olen suuri silakan ystävä ja suosikkini ovat sipulisilakka mallasleivällä ja paistetut silakat ruskistetulla voilla sekä perunamuusilla!”
Silakkaraadin tulokset julkistetaan 6. lokakuuta.
Kuva: Kim Öhman