Päiväkoti Kankarepuistossa opeteltiin aktiivista toimijuutta Silakkamarkkinoiden Kulttuuri kasvattaa! -tehtävien kautta

Helsingin Jakomäessä sijaitseva päiväkoti Kankarepuisto toteutti viime syksynä Kulttuuri kasvattaa! -kokonaisuuden Stadin Silakkamarkkinoihin linkittyviä tehtäviä päiväkodin tiloissa. Pedagogisista lähtökohdista suunnitellut tehtävät tukevat varhaiskasvattajien työtä kestävän tulevaisuuden, tulevaisuustaitojen, mielikuvituksen kasvattamisen, aktiivisen toimijuuden ja ilon luomisen näkökulmista päiväkodin tarveperusteinen varhaiskasvatuksen opettaja Kirsi Koivunotko kertoo.

Helsingin tapahtumäätiö käynnisti laajan varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen suunnatun Kulttuuri kasvattaa! -hankkeen keväällä 2023. Toiminnallinen materiaalipankki tehtävineen johdattaa lapsiryhmät erilaisten taide- ja kulttuuritapahtumien sekä -teemojen äärelle tutkimaan, toteuttamaan ja osallistumaan.

Kulttuuri kasvattaa! -kokonaisuuden sisältö rakentuu Helsingin tapahtumasäätiön toteuttamien tapahtumien ympärille, joita ovat Helsingin oma syntymäpäivä Helsinki-päivä, monitaidefestivaali Juhlaviikot ja sen Taiteiden yö, Suomen vanhimpiin markkinatapahtumiin lukeutuva Stadin Silakkamarkkinat ja pimeän vuodenajan ilonpilkahdus, valofestivaali Lux Helsinki.

Päiväkoti Kankarepuiston vuodenkiertoon Lux Helsinki -tapahtuman viettäminen on kuulunut jo vuosien ajan. “Olemme viettäneet synkintä vuodenaikaa piristävää Lux Helsinkiä Kankarepuistossa ja päiväkoti Kotilossa, jossa työskentelin aikaisemmin niin, että olemme yhdessä lasten kanssa rakentaneet oman valolla leikittelevän Lux-tapahtuman päiväkodin tiloihin”,  Kirsi Koivunotko kertoo. “Leikki on kaikille lapsille yhteinen kieli. Meillä Kankarepuistossa on se rikkaus, että ryhmissä on paljon Suomi toisena kielenä -lapsia ja Kulttuuri kasvattaa! -kokonaisuuden tehtävien kautta lapset pääsevät tasa-arvoisesti kokemaan leikin ja taiteilun kautta. Tehtävät ovat innostaneet yhteiseen ideointiin, joissa parhaimmillaan olemme saavuttaneet uusia ajatuksia pulppuilevan flow-tilan.”


Kirsi Koivunotkon mukaan ideoiminen ja toteuttaminen yhdessä lasten ja aikuisten kesken on Kulttuuri kasvattaa! -tehtävien hienointa antia. “Aktiivisen toimijuuden opettaminen on paras perintö, mitä voi jättää.”Kuva: Kirsi Koivunotko

Kulttuuri kasvattaa! -kokonaisuus tukee varhaiskasvatuksen pedagogisia tavoitteita

Kulttuuri kasvattaa! tukee Helsingin varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmien arvoja ja tavoitteita sekä täydentää Helsingin kulttuuripolkua tarjoten sen varrelle tietoja ja tehtävää. Lisäksi kokonaisuuden kestävyyskasvatukselliset sisällöt nivoutuvat osittain yksiin Helsingin kaupungin kestävän kehityksen tavoitteita ja kestävän tulevaisuuden tekemistä edistävän Kettu-mallin kanssa. Kulttuuri kasvattaa! -kokonaisuus tukee Helsingin kulttuurikasvatussuunnitelman ja kaupunkistrategian mukaisia periaatteita sekä tarjoaa yhdenvertaisia mahdollisuuksia kokea kulttuuria ympäri kaupunkia.

“Olen löytänyt Kulttuuri kasvattaa! -sivustolta hyviä ideoita ja hyvät ideat kannattaa aina hyödyntää”, Koivunotko pohtii. Uutta inspiraatiota työhönsä aktiivisesti etsivä Koivunotko kuuli tehtäväpankista koulutuksen kautta. Hän kokee, että tehtävien nivoutuminen pedagogisiin tavoitteisiin helpottaa arjessa, jossa varhaiskasvattajat suunnittelevat tekemistä myös kansallisen lukutaitostrategian ja inkluusion näkökulmista. Kulttuuri kasvattaa! -kokonaisuuden vastaavuudet varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmien tavoitteisiin ja oppimisen alueisiin sekä Kettu-malliin onkin merkitty selvästi esille materiaalipankin tehtäviin.

“Tehtäviä on helppo integroida varhaiskasvatuksen arkeen ja olen sosiaalisen median kautta huomannut, että myös perhepäivähoito on toteuttanut niitä omassa arjessaan”, Koivunotko iloitsee. Hänen mukaansa Kulttuuri kasvattaa! -kokonaisuuden kaltaiset tehtävät ja materiaali helpottaa työn suunnittelua, vahvistaa omia näkemyksiä ja parhaimmillaan voimauttaa tekemistä.

Koivunotkon mukaan kulttuurikasvatus on tärkeä osa varhaiskasvatusta ja parhaassa tapauksessa se nivoutuu yksiin perheiden yhdessä kokemien kaupunkikulttuuri- ja taidetapahtumien kanssa. “Perheet ovat voineet vierailla esimerkiksi Stadin Silakkamarkkinoilla ja sitten rakennammekin yhdessä ideoiden omat Silakkamarkkinat päiväkodin arkeen.” Kulttuuri kasvattaa! -tehtävien keskiössä on myös tapahtumien ja tekemisen kautta kasvattaa lapsien helsinkiläistä identiteettiä ja luoda vuodenkiertoon pysyviä tapahtumaperinteitä.


Askarreltavat silakkamallit löytyvät Kulttuuri kasvattaa! -tehtävistä. Kuva: Kirsi Koivunotko

Stadin Silakkamarkkinoiden tehtävien toiminnallisuus, vuorovaikutus ja äänimaailma toivat markkinatunnelman päiväkotiin 

Päiväkoti Kankarepuistossa riittää hankintojen ja toimitusten mukana tulleita pahvilaatikoita. Lapset ideoivat, että pahvilaatikoista voisi rakentaa bussi numero 77:n, joka tuo ja vie lapsia päiväkotiin. “Silakkamarkkinoiden ajankohta ja tehtäväpankki innostivat meitä mielikuvitusleikkiin, jossa pahvilaatikkobussit vievätkin meidät Kauppatorille Silakkamarkkinoiden syystunnelmointiin”, Koivunotko muistelee viime syksyä. “Rakensimme tiloihimme kalastuspisteen ja askartelimme kalastettavia silakoita tehtäväpankistä löytyvän mallin mukaan. Kun kala oli tarttunut onkeen sen mukana lapsi sai oman kalalorun.” Koivunotko painottaa, kuinka tärkeää on, että aikuinen on mukana leikin maailmassa.  Päiväkoti Kankarepuiston Silakkamarkkinoilla aikuinen luki lorun lapselle. Markkinoilla kuunneltiin myös haitarimusiikkia, tutustuttiin kala-aiheiseen kirjallisuuteen ja rakennettiin omia myyntikojuja. “Toiminnallisuus, vahva vuorovaikutus ja äänimaailma saivat meidät tuntemaan, kun olisimme olleet oikeasti markkinoilla.”

Tänä vuonna Kankarepuistossa suunnitellaan viime vuottakin suurempia Silakkamarkkinoita, joihin yhdistyy myös elonkorjuujuhla. Pihalle järjestettävien juhlien ytimessä on yhdessä kokeminen ja aistiminen. Päiväkodin aikuiset pukeutuvat silakaksi, porkkanaksi ja kurpitsaksi. Tapahtumaan tuodaan tuoreita vihanneksia ja juureksia sekä tuoretta kalaa grillattavaksi – näin päästään sukeltamaan myös syksyisten makujen ja tuoksujen maailmaan.

Stadin Silakkamarkkinoilla järjestetään jo toista vuotta toiminnallinen Salaisen silakan suunnistus markkinaviikon torstaina (tänä vuonna 10.10.). Oman juhlan lisäksi päiväkoti Kankarepuistossa suunnitellaan, että suunnistusretkeen osallistuttaisiin ainakin parin ryhmän toimesta. 

– Stadin Silakkamarkkinoiden tehtävät suomeksi:
https://eventshelsinki.fi/kulttuurikasvattaa/stadin-silakkamarkkinat/

– Stadin Silakkamarkkinoiden tehtävät ruotsiksi:
https://eventshelsinki.fi/sv/kulturen-uppfostrar/helsingfors-strommingsmarknad/