Strömmingsjuryn belönade årets bästa strömmingsprodukter

På traditionellt vis sammanträdde Strömmingsjuryn på Strömmingsmarknadens invigningsdag och belönade årets bästa strömmingsprodukter. Strömmingsmarknaden har firats sedan 1743 och äger rum på Salutorget fram till den 9 oktober.

Strömmingsjuryn har verkat med varierande medlemmar sedan 1970-talet. Juryn väljer årligen ut de tre bästa produkterna bland utbudet på Strömmingsmarknaden i kategorierna ”Årets kryddfisk” och ”Årets strömmingsöverraskning”. Juryn ger produkterna poäng utifrån smak, utseende, doft och konsistens.

Första priset för Årets kryddfisk fick Magnus Nyholm från Tirmo. På andra plats kom Hannu Hellsten från Pyttis och på tredje plats Jörgen & Johanna Kellgren från Pellinge. I serien Årets strömmingsöverraskning gick segern till Pirjo & Reima Salonen från Tövsala med dillströmming. På andra plats kom Vento Aalto med citron-ingefärströmming och på tredje plats Heikki Eskelinen med chili-vitlökströmming. De prisbelönta produkterna säljs på fiskarnas försäljningsställen.

Årets strömmingsjury bestod av yrkesmänniskor inom livsmedelsbranschen, vänner av strömmingsrätter och fiskexperter. Juryn som gjorde valet var Andrea Hasselblatt, Marthaförbundets ordförande, Enni Koistinen, influencer på sociala medier, Jukka Linder, som bland annat har varit fiskexpert och fiskechef vid Helsingfors stad, Mari Moilanen, matredaktör och matfotograf, Johanna Mäkelä, professor i matkultur vid Helsingfors universitet, Mikko Mykkänen, verkställande direktör för Helsinki Distilling Company och Bitte Westerlund, vän av närproducerad mat och redaktör.

Strömmingsmarknaden äger rum på Salutorget fram till lördagen den 9 oktober. Även restaurangerna i det närliggande Torgkvarteret serverar under Strömmingsmarknaden rätter med läckerheter från havet.