Helsingifors strömmingsmarknad kommer till salutorget och belönar årets bästa produkter den 2 oktober

årets bästa produkter Söndagen den 2 oktober 

Helsingfors strömmingsmarknad firas på Salutorget den 2–8 oktober när 26 fiskare från olika delar av Finland kommer hit för att sälja strömmingsprodukter. Strömmingsjuryn belönar årets bästa produkter på öppningssöndagen den 2 oktober.

Strömmingsmarknaden inleds på Salutorget traditionsenligt den första söndagen i oktober och strömmingar hinner besökarna köpa fram till nästa veckas lördag. Utöver fiskefartygen ankrar under marknadsveckan vid Salutorget också de traditionella segelfartygen Albanus, Olga, Vivan och Valborg.

Strömmingsmarknaden är en av de äldsta publikevenemangen i Finland och har firats i Helsingfors sedan 1743. ”Strömmingsmarknaden är Helsingfors mest historiska evenemang. Det handlar inte enbart om att njuta av höststämningen i Helsingfors, utan också om att skydda Östersjön. När vi äter närfisk rensas havet, och när vi köper fisk direkt av fiskarna stöder vi deras näring”, säger Stuba Nikula, vd för Helsingfors evenemangsstiftelse.

Borgmästare Juhana Vartiainen inviger Strömmingsmarknaden på segelfartyget Vivans däck söndagen den 2 oktober kl. 10. Den traditionella strömmingsrodden landstiger utanför Lybeckskajen kl. 12 till ackompanjemang av Suomalainen Klubis blåsorkester. Havsstämning skapar på öppningsdagen också dragspelsmusik och Meriteatteris musikprogram onsdagen den 5 oktober, när skådespelarna-musikerna Antti Autio och Vera Veiskola uppför Meriteatteris glättiga och vemodiga låtar.

Strömmingsjuryn belönar årets bästa produkter på öppningssöndagen

Strömmingsjuryn består av yrkesfolk inom mat- och fiskeribranschen samt av vänner av strömmingsdelikatesser. Juryn sammanträder igen på marknadens öppningsdag för att välja de bästa produkterna i två kategorier: årets strömmingsöverraskning och årets kryddfisk. Vinnarna offentliggörs på segelfartyget Vivans däck söndagen den 2 oktober kl. 16.

I strömmingsjuryn bedöms strömmingsläckerheterna av biträdande borgmästaren Daniel Sazonov, fiskeribiologen Malin Lönnroth från Centralförbundet för fiskerihushållning, Sampsa Vilhunen programdirektör i WWF och aktiv i projektet Kalakumous, Benjamin Skwarek från Helsingfors ungdomsråd, Sören Lillkung, vd för Svenska kulturfonden, Marjukka Mikkola från Uudenmaan Martat, specialsakkunnig Elina Ovaskainen från Jord- och skogsbruksministeriet, Jonas von Wendt, redaktör på Hufvudstadsbladet, Finlandiahusets kökschef Mika Jokela samt Viivi Maskulin, expert på mat och utbildning.

Strömmingsmarknaden pågår på Salutorget från söndag till lördag 2–8.10.2022. Försäljningstiden är från söndag till fredag kl. 9–19 och på lördagen kl. 9–16. Efter Strömmingsmarknaden firas vid Salutorget söndagen den 9 oktober den traditionella Segelfartygsdagen nu för 35:e gången.