Strömmingsmarknadens bästa produkter har utsetts

Fiskrättsentusiasterna i strömmingsjuryn sammanträdde på traditionellt sätt på
Strömmingsmarknadens öppningsdag och belönade marknadens bästa fiskprodukter. Vinnarna är Liisa Vainio från Tövsala och
Leif och Gerd Bergman från Geta på Åland. 

Strömmingsjuryn har sedan 1970-talet med varierande sammansättning varje år valt ut de tre bästa produkterna i två kategorier bland utbudet på Helsingfors Strömmingsmarknad. I kategorin Årets kryddfisk tävlade i år 7 produkter och i de kalla strömmingsprodukternas kategori Årets strömmingsöverraskning tävlade 14 produkter. Juryn poängsatte produkterna enligt smak, utseende, doft och konsistens.

I strömmingöverraskningsserien utsågs Liisa Vainio Herkkusilakka från Tövsala som vinnare. Juryn blev övertygad av den klassiska och fräscha smaken. Johanna Kellgrens citronströmming från Pellinge tog andraplatsen i serien, Pirjo och Reima Salonens dillströmming från Tövsala kom som trea.

Huvudpriset i kategorin Årets kryddfisk gick till Leif och Gerd Bergman från Geta på Åland. Andra priset gick till Pirjo och Reima Salonen från Tövsala och tredje priset till Magnus Nyholm från Tirmo. Juryn betonade särskilt smaknyanserna och munkänslan. De prisbelönta produkterna i bägge kategorierna finns till salu på fiskarnas försäljningsställen så länge produkterna räcker.

Juryn som bedömer fiskdelikatesserna består av ordföranden för Martha – Finlands svenska Marthaförbund rf Mia Hafrén, Helsingforsbiennalens produktionschef Jonna Hurskainen, Baltic Sea Action Groups strategichef Pieta Jarva, Helsingfors universitets Östersjöexpert Jyrki Lappalainen, ungdomsrådets Miro Maaranen, Helsingfors stads miljödirektör Esa Nikunen, projektchefen för Helsingfors stads maritima strategi Minttu Perttula, restaurangägaren Ville Relander, redaktören, hållbarhetspåverkaren, påverkarnätverksstrategen för John Nurminens stiftelse och Östersjöaktiva Noora Shingler, biträdande borgmästare Anni Sinnemäki och MTV3:s matredaktör Petra Tuominen.

“Jurys arbete var entusiastisk och vi fick uppleva många intressanta olika smaker – både traditionella och överraskande nya smaker. Diskussionen var ivrig och livlig när vi funderade tillsammans med juryn vilka olika smaknyanser kunde man hitta. Även sammansättning och utseende spelade en viktig roll”, säger Strömmingsjuryns ordförande Mia Hafrén.

Bild: Petri Anttila