Totalt 80 000 personer besökte Helsingfors strömmingsmarknad

Strömmingsmarknaden som inleder höstsäsongen i Helsingfors ordnades traditionsenligt på Salutorget under den första veckan i oktober. Uppskattningsvis 80 000 personer besökte marknaden. Europeiska kommissionens förslag om ett förbud mot strömmingsfiske kastar en skugga över nästa års marknad.

Den veckolånga strömmingsmarknaden avslutades lördagen den 7 oktober. Över 20 fiskare från hela landet sålde sina strömmingsprodukter under evenemanget, där också många andra produkter fanns till salu. Marknadsveckans program innehöll bland annat anföranden om skyddet av Östersjön, maritim dragspelsmusik, dans samt Strömmingsrodden, som kompletterades med ett nytt vandringsavsnitt.

Försäljningen av fisk- och skärgårdsprodukter var i full gång hela veckan och favoriterna blev slutsålda redan innan marknaden var över. Storsäljare blev som vanligt de prisbelönta produkterna i kategorierna ”årets kryddfisk” och ”årets strömmingsöverraskning” som valdes av strömmingsjuryn på öppningsdagen, bland annat Tövsalabon Liisa Vainios klassiskt fräscha delikatesströmming och Pellingebon Johanna Kellgrens citronströmming.

”Det här evenemanget är lika mycket till för fiskarna som för besökarna. Direktförsäljning till konsumenterna är en viktig faktor för att trygga kontinuiteten i deras näring. Vi hoppas att det finns produkter att sälja även nästa år – om inte strömming, så skarpsill och smartfisk. Det går fortfarande att äta Östersjön ren, en hållbart fångad fisk i taget”, säger Stuba Nikula, verkställande direktör för Helsingfors evenemangsstiftelse som ansvarar för att ordna Helsingfors Strömmingsmarknad.

Helsingfors Strömmingsmarknad hör till Finlands äldsta publika evenemang och har ordnats i Helsingfors sedan 1743. Europeiska kommissionens förslag om ett förbud mot strömmingsfiske i Finlands närvatten under 2024 är under behandling och kastar en skugga över nästa års marknad. Kommissionen fattar beslutet om fiskekvoterna den 23–24 oktober. Helsingfors evenemangsstiftelse kommer under våren att föra diskussioner med fiskarna om Helsingfors Strömmingsmarknad 2024.

Bild: Petri Anttila