Strömmingsmarknadens bästa produkter har utsetts
På öppningsdagen av Helsingfors Strömmingsmarknad har en panel av mat- och stadskultursexperter, känd som ’strömmingsjuryn,’ traditionellt tilldelat marknadens bästa fiskprodukter. Vinnarna är Leif och Gerd Bergman från Geta på Åland och Pirjo och Reima Salonen från Tövsala.
Strömmingsjuryn har sedan 1970-talet med varierande sammansättning varje år valt ut de tre bästa produkterna i två kategorier bland utbudet på Helsingfors Strömmingsmarknad. I kategorin Årets kryddfisk tävlade i år 10 produkter och i de kalla strömmingsprodukternas kategori Årets strömmingsöverraskning tävlade 12 produkter. Juryn poängsatte produkterna enligt smak, utseende, doft och konsistens.
I strömmingöverraskningsserien utsågs Pirjo ja Reima Salosens dillströmming från Tövsala som vinnare. Juryn övertygades av den harmoniska, vänliga och starkt dilliga smaken. Johanna och Jörgen Kellgrens skärgårdscurry från Pellinge tog andraplatsen i serien, Vento Aaltos chiliananasströmming från Pyhämaa kom som trea.
Huvudpriset i kategorin Årets kryddfisk gick till Leif och Gerd Bergman från Geta på Åland. Andra priset gick till John Eriksson från Rosalaön och tredje priset till Pirjo och Reima Salonen från Tövsala. Juryn blev särskilt förtjust i produktens konsistens, balans, det vackra maritima utseendet och den utmärkta strukturen. De prisbelönta produkterna i bägge kategorierna finns till salu på fiskarnas.
Strömmingsjuryn som bedömer fiskdelikatesserna består av Tapio Bergström, Fazers Chef de Cuisine, Marjukka Mikkola från Ruokamartat, Mark Ikonen från Ungdomsrådet, Kai Kilpinen från Helsingfors Distilling Company, Dan Koskinen, utbildningschef inom restaurang- och cateringbranschen hos Stadin AO, Johanna Laisaari, biträdande borgmästare i Helsingfors, Tom Nylund, journalist och innehållsproducent, Heli Saavalainen, redaktör vid Helsingin Sanomat, Anu Syrmä, Helsinki Partners marknadsförings- och kommunikationsdirektör, Pasi Tuomiranta, Palmia Foods produktutvecklingschef och Harri Veckman Kespros Food Development Manager.
Bild: Kim Öhman