Strömmingsmarknaden lockade totalt 65 000 besökare

Strömmingsmarknaden ingår i Helsingfors traditionella höstmarknader och firades i havsnära stämning vid Salutorget den 6–12 oktober. Onsdagens höststorm minskade det totala antalet besökare när marknaden var tvungen att stängas tillfälligt.

Avslutningen av årets Strömmingsmarknad firades i dag den 12 oktober. Strömmingsmarknaden är en livskraftig marknadstradition i Helsingfors som har pågått i flera århundraden. I år lockade den ett stort antal besökare i huvudsak från huvudstadsregionen, men också från andra närkommuner. Totalt hade Strömmingsmarknaden i år uppskattningsvis omkring 65 000 besökare. På grund av höststormen som drabbade Helsingfors på onsdagen var marknaden tvungen att stängas tillfälligt, detta minskade det totala antalet besökare. Marknadsfestligheterna kunde fortsätta nästa dag.

Försäljningen av fisk- och skärgårdsprodukter var livlig under hela evenemanget och favoritprodukterna var slutsålda redan innan marknaden avslutades. Favoriterna på Strömmingsmarknaden blev som vanligt de produkter som strömmingsjuryn belönade på invigningsdagen, såsom tövsalaborna Pirjo och Reima Salonens dillströmming  samt ålänningarna Leif och Gerd Bergmans kryddfisk.

Stuba Nikula, verkställande direktör för Helsingfors evenemangsstiftelse, ansvarar för arrangemangen kring Strömmingsmarknaden och han säger att när man ordnar evenemanget får man en god förståelse för fisket som näring och om dess framtid: ”De produkter som yrkesfiskarna själva förädlat säljs utan mellanhänder och spelar en viktig roll i deras årliga inkomster. Den ständigt minskande gruppen av yrkesfiskare förtjänar alltså sin marknad liksom också alla andra som deltar på marknaden. I evenemangsstiftelsen funderar vi ständigt på vilka säsongs- och skärgårdsprodukter som kan komplettera yrkesfiskarnas utbud.”

Strömmingsmarknaden har ordnats i Helsingfors sedan 1743. Under åren har evenemanget förvandlats från att ha varit en plats där stadsborna köpte mat till ett stämningsfullt höstligt evenemang, som förenar Helsingfors skärgårdstraditioner med modern matkultur. Dagens Strömmingsmarknad bjuder på en höstlig smakresa till det nordliga havets läckerheter i livfull marknadsstämning.

Efter Strömmingsmarknaden söndagen den 13 oktober firas vid Salutorget den traditionella Segelfartygsdagen redan för 37:e gången.

Bild: Kim Öhman