De bästa strömmingsprodukterna på årets Strömmingsmarknad har utsetts
Traditionsenligt har strömmingsjuryn, som består av experter på mat- och stadskultur, på Strömmingsmarknadens invigningsdag igen utsett Strömmingsmarknadens bästa strömmingsprodukter. Pirjo och Reima Salonen från Tövsala vann båda kategorierna i tävlingen. Helsingfors Strömmingsmarknad pågår på Salutorget till lördagen den 11 oktober.
Strömmingsjuryn har med varierande sammansättning verkat sedan 1970-talet. Juryn väljer årligen ut de tre bästa fiskprodukterna i två olika kategorier av utbudet på Strömmingsmarknaden. I år tävlade 6 produkter om priset för bästa traditionella kryddfisk som lagats av strömming, dvs. Årets kryddfisk, och 15 produkter om titeln ”Årets strömmingsöverraskning” i kategorin moderna, kalla strömmingsdelikatesser. Juryn poängsatte produkterna enligt smak, utseende, doft och konsistens.
I strömmingöverraskningsserien utsågs Pirjo ja Reima Salosens dillströmming som vinnare. Juryn imponerades av den traditionella och vackra presentationen och den härliga dillsmaken. Andraplatsen i tävlingen gick till Kasala café-restaurangens chiliströmming, och tredjeplatsen till Liisa Vainio från Tövsala för hennes citronvitlökströmming.
Pirjo och Reima Salonen vann också förstapriset i kategorin traditionell kryddfisk. Juryn var särskilt imponerad av produktens mångsidighet, balansen mellan sälta och sötma samt den goda konsistensen. Andra priset gick till Hannu Hellsten från Pyttis och tredje priset till Sami Antikainen från Kotka. De prisbelönta produkterna i bägge kategorierna finns till salu på fiskarnas.
Strömmingsjuryn som bedömer fiskdelikatesserna består av skådespelaren Miitta Sorvali, ungdomsrådets ledamot Eino Missi, Finlands svenska Måltidsakademis köksmästare Peter af Björksten, biträdande borgmästaren för social-, hälsovårds- och räddningsverksamhet Maarit Vierunen, kocken och restauratören samt musikern Antto Melasniemi, matinfluerarna Kia Arpia och Petra Wettenranta, Sandra Mellgren från Finlands svenska Marthaförbund, Lennart Petterson, projektchef med ansvar för Helsingfors stads sjötrafik och restaurangägaren Mikko Leisti samt en överraskningsgäst – Lorenz Backman, en stor älskare av sillrätter – som kom för att besöka panelen och provsmaka produkterna. Backman deltog inte i bedömningen av produkterna.
Bild: Eeva Anundi