Helsingfors Strömmingsmarknad lockade 90 000 besökare till Salutorget
Strömmingsmarknaden firades i Helsingfors under den första hela veckan i oktober enligt nästan trehundra år gamla traditioner. Totalt 90 000 personer besökte marknaden 5–11 oktober.
Strömmingsmarknadens avslutningsdag firades i dag, den 11 oktober. Evenemanget, som återupplivar den månghundraåriga torgtraditionen, bjöd på friska höststämningar och delikatesser som fiskare lagat efter egna recept. Marknaden lockade åter tiotusentals besökare, främst från huvudstadsregionen men även från andra delar av Finland.
I år blev det åter möjligt att sälja färsk strömming på marknaden efter ett uppehåll på flera år. Den 300 kilo tungströmmingsfångsten, som fångats i Bottenhavet och sorterats i Uusikaupunki, sålde bra.
I matstånden på marknadsområdet fick besökarna njuta av ett allt mångsidigare utbud av kalla och varma fiskrätter, såsom bröd, piroger, soppor, salta pöhkönen-fiskmunkar, nejonögon och våffelrakor. Ombord på segelfartygen fick besökarna stiga ner i de varma och stämningsfulla lastrummen för att smaka på en mängd olika fiskdelikatesser, bakverk samt varma och kalla drycker. Marknadsbesökarna lockades av möjligheterna att köpa goda produkter och få nya smakupplevelser, men också av montrarna där representanter för Centralförbundet för Fiskerihushållning och Marthaförbundet gav intressant information om fiske, hantering av fisk och identifiering av olika fiskarter.
På torsdag under marknadsveckan ordnades Hemliga strömmingens orientering, som var avsedd för grupper från småbarnspedagogiken. Evenemanget lockade cirka 300 barn att göra en utfärd till marknaden, där de fick bekanta sig med den höstliga marknadstraditionen, fiskdelikatesser, skyddet av Östersjön och fisket som yrke.
Bild: Eeva Anundi