Silakkaraati

Silakkamarkkinoilla on kokoontunut 1970-luvulta asti vaihtuvista jäsenistä koostuva Silakkaraati, joka valitsee kolme parasta tuotetta Silakkamarkkinoiden tarjonnasta kategorioissa Perinteinen maustekala ja Silakkayllätys. 

Koronatilanteen vuoksi raati kokoontuu tänä vuonna maistelemaan mukaan ilmoittautuneet tuotteet suljetuin ovin. Raati kokoontuu markkinoiden ensimmäisenä päivänä. Tuotekilpailun voittajat julkistetaan Stadin Silakkamarkkinoiden sosiaalisessa mediassa ensimmäisenä markkinapäivänä sunnuntaina 4.10. klo 16. Jännitä siis kanssamme voittajaa Facebookissa ja Instagramissa.

Jokainen raadin jäsen antaa tuotteelle arvosanan neljästä eri osa-alueesta: maku, ulkonäkö, tuoksu ja koostumus. Pisteet annetaan yhdestä viiteen (1–5) viiden ollessa paras arvosana. Näiden eri osa-alueiden yhteenlaskettu pistemäärä muodostaa jäsenen tuotteelle antaman arvosanan.

Raadin jäsenet

Lari Helenius, kokki, ravintola Olo

Lari Helenius on tänä vuonna Vuoden Kokiksi valittu ammattilainen, jonka luomia makuja pääsee nauttimaan Michelin-palkitussa ravintola Olossa. Aiemmin Lari on muun muassa tullut toiseksi arvostetussa Pohjoismaiden nuori kokki -kilpailussa, ja hän ylsi vuonna 2019 Vuoden Kokki -kilpailuissa toiselle sijalle.

Emilia Kolari, ruokatoimittaja, HS ja Soppa365

Emilia Kolari on Helsingin Sanomien ja Soppa365-sivuston ruokatoimittaja. Hän kirjoittaa juttuja kaikesta ruokaan liittyvästä kuten sesonkileivonnasta, ravitsemuksesta ja terveellisestä arkiruoasta. Kalapöydässä Emilia ei koskaan kulje silakoiden ja muiden mauste- ja savukalojen ohi.

“Mieluummin jätän pääruoan väliin, jos erilaisia maisteltavia kaloja on runsaasti. Silakka on todella monipuolinen kala, joka taipuu arkiruoista herkkuihin. Ekologisena lähikalana se ansaitsee kaiken saamansa huomion. On kiinnostavaa päästä mukaan maistamaan raatilaisena tämän vuoden silakkaherkkuja!”

Henrik Kovanen, keittiömestari, Savoy Helsinki 

Henrik Kovanen on ravintola Savoyn keittiömestari.

“Stadilaisena silakka on minulle arvokas lähituote, jonka raikas tuoksu muistuttaa meren läheisyydestä. Silakan upea maku mahdollistaa mitä erilaisempien ruokalajien valmistamisen, unohtamatta klassikoita kuten Savoyn paistetut silakat puikulapyreen ja tillivoin kera. Silakkaan ei voi kyllästyä!”

Martin Nordell, Sommelier Champagne Master, DipWSET ja kauppatieteen tohtori 

Martin Nordell on kauppatieteiden tohtori, joka on erikoistunut strategiatyön parantamiseen. Martinin vanha rakkaus viineihin roihahti uudelleen vuosien aikana ja yksi asia johti toiseen: hän opiskeli kansainvälisen viinitutkinnon Diploma in Wines and Spirits, erikoisalueena samppanja (Sommelier Champagne Master, DipWSET). Martin on myös lyöty samppanjaritariksi.

Salla Salo, viestintäpäällikkö, Torikorttelit

Salla Salo toimii viestintäpäällikkönä Torikortteleissa, merellisen Helsingin ja monipuolisen ravintolakulttuurin aitiopaikalla. Salla on taustaltaan toimittaja, mutta tehnyt töitä myös matkailualalla – ja maistellut kaiken maailman kalat Barbadokselta Burmaan.

Aleksis Salusjärvi, kulttuurijournalisti, kirjallisuuden ammattilainen ja intohimoinen vapaa-ajankalastaja

“Rauhan symbolina silakan esimerkillisyys on vertaansa vailla. Mitätön sintti valtavassa meressä onkin sen tärkein ja mammuttimaisin voima. Silakat eivät ole yksilöitä eikä niiden maailmankuvaan kuulu puolien valitseminen. Kun silakkaparvet ovat liikkeessä, koko meri herää henkiin.”

Peggy Thomas, ruokavaikuttaja ja bloggaaja

Peggyn pieni punainen keittiö on yksi Suomen suosituimmista ruokablogeista. Blogin pitäjä ja ruokavaikuttaja Peggy Thomas on juuri julkaissut myös esikoisteoksensa Parhaat kalareseptit. Peggyn lapsuuden tärkein harrastus kalastaminen on jäänyt vuosien varrella sivuun, mutta intohimoinen rakkaus kalaruokiin on säilynyt.

Linnea Vihonen, keittiömestari ja TV-kokki

Linnea Vihonen on kokki ja food designer, joka haluaa tuottaa työkseen elämyksiä ihmisille ruoan kautta. Rakkaudesta lajiin syntyi myös intohimo esiintymiseen: Linnea tunnetaan myös muun muassa Kokkisota- ja Mitä tänään syötäisiin -ohjelmista. Linnea rakastaa kotimaista ruokaa ja vannoo kasvisten, merenelävien ja kotimaisen kalan nimeen.

Jenny Vu, Silakkaraadin nuorisojäsen

17-vuotias Jenny Vu on Helsingin kaupungin Nuorisoneuvoston jäsen toista kautta. Lisäksi Jenny toimii Plan Internationalin Girls Takeover -kampanjassa, jossa tytöt ja nuoret naiset ympäri maailmaa astuivat päiväksi poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin. Lisäksi Jenny harrastaa tanssia, teatteria ja on aktiivisesti mukana SATAKOLKYT-projektissa, jossa helsinkiläisiä kannustetaan liikkumaan meren rannoilla ja puhdistamaan samalla ympäristöä roskista.


Kuva: Riikka Kastu