Strömmingsjuryn

Strömmingsjuryn har sammanträtt på Strömmingsmarknaden sedan 1970-talet. Juryn, som består av växlande medlemmar, utser de tre bästa produkterna i utbudet på Strömmingsmarknaden i kategorierna Traditionell kryddfisk och Strömmingsöverraskning.

På grund av coronaläget samlas juryn i år bakom lyckta dörrar för att smaka på de produkter som anmält sig till tävlingen. Juryn sammanträder på den första marknadsdagen. Vinnarna i produkttävlingen offentliggörs i Strömmingsmarknadens kanaler i de sociala medierna på den första marknadsdagen, dvs. på söndag 4.10 kl. 16. Kom med på Facebook och Instagram för att följa med den spännande tävlingen.

Varje medlem i juryn ger produkten ett betyg på fyra delområden: smak, utseende, doft och sammansättning. Poängskalan är ett till fem (1–5), där fem är högsta betyg. Det sammanlagda poängtalet för de olika delområdena utgör det betyg som jurymedlemmen ger produkten.

Juryns medlemmar

Lari Helenius, kock, restaurang Olo

Lari Helenius utsågs i år till Årets kock. Han trollar fram delikatesser på restaurang Olo, som beviljats en Michelin-stjärna. Tidigare har Lari bland annat tagit andra plats i tävlingen Nordic Junior Chef och i tävlingen Årets kock 2019.

Emilia Kolari, matredaktör, HS och Soppa365

Emilia Kolari är matredaktör för Helsingin Sanomat och Soppa365. Hon skriver artiklar om allt som handlar om mat, till exempel om säsongens bakverk, kost och näring och sund vardagsmat. Emilia passerar aldrig strömming eller annan kryddfisk eller rökt fisk i fiskbordet.

”Om det finns många olika fiskrätter att smaka på, står jag hellre över huvudrätten. Strömming är en verkligen mångsidig fisk som passar i alla lägen, från vardagsmat till delikatesser. Eftersom närproducerad fisk är ett ekologiskt livsmedel, förtjänar fisk all den uppmärksamhet den kan få. Det är intressant att få medverka i juryn och smaka på årets strömmingsdelikatesser!”

Henrik Kovanen, köksmästare, Savoy Helsinki

Henrik Kovanen är köksmästare på restaurang Savoy.

”Som helsingforsbo betraktar jag strömming som en värdefull närproducerad produkt. Dess fräscha doft påminner mig alltid om närheten till havet. Strömmingens fantastiska smak gör det möjligt att tillreda rätter av de mest varierande slag på strömming, naturligtvis utan att glömma klassiker som Savoys stekta strömming med mandelpotatispuré och dillsmör. Man kan helt enkelt inte bli trött på strömming!”

Martin Nordell, Sommelier Champagne Master, DipWSET och ekonomie doktor

Martin Nordell är ekonomie doktor, specialiserad på att förbättra strategiarbetet i företag. Martins gamla kärlek till viner flammade upp på nytt efter många år, och en sak ledde till en annan. Nu har han en internationell vinexamen, Diploma in Wines and Spirits (Sommelier Champagne Master, DipWSET) med champagne som specialområde. Martin har också dubbats till champagneriddare.

Salla Salo, kommunikationschef, Torgkvarteren

Salla Salo är kommunikationschef för Torgkvarteren, där hon har en utsiktsplats över den mångsidiga restaurangkulturen i det havsnära Helsingfors. Salla har tidigare varit journalist, men hon har också arbetat inom turismen – och fått smaka på alla världens fiskrätter på olika håll från Barbados till Burma. 

Aleksis Salusjärvi, kulturjournalist, litteraturproffs och passionerad fritidsfiskare

“Strömmingen är en unik symbol för freden. En ynklig liten strömming är en betydelselös fiskpinne i det ofantliga havet, men just här finns också dess enorma kraft. Strömmingar är inte individer och i deras världsbild ingår inte att välja sidor. Men när strömmingsstimmen är i rörelse, vaknar hela havet till liv. 

Peggy Thomas, matinfluencer och bloggare

Peggyn pieni punainen keittiö är en av de populäraste matbloggarna i Finland. Bloggaren och matinfluencern Peggy Thomas har nyss gett ut sin första bok, Parhaat kalareseptit. Peggys käraste fritidssysselsättning i barndomen var att fiska. Det har hon inte gjort på länge, men passionen för fiskrätter finns kvar.

Linnea Vihonen, köksmästare och TV-kock

Linnea Vihonen är en kock och food designer som genom sitt arbete vill skapa upplevelser för människor genom mat. Kärleken till mat ledde också till en passion för att uppträda. Linnea är TV-känd bland annat från programmen Kokkisota och Mitä tänään syötäisiin. Hon älskar inhemsk mat och är en stark förespråkare för grönsaker, skaldjur och inhemsk fisk.

Jenny Vu, Strömmingsjuryns ungdomsmedlem

17-åriga Jenny Vu är medlem i Helsingfors stads Ungdomsråd för andra mandatperioden i rad. Jenny medverkar också i Plan Internationals kampanj Girls Takeover, där flickor och unga kvinnor runt om i världen hoppar in i stället för politiska, samhälleliga och ekonomiska beslutsfattare för en dag. Jenny ägnar sig åt dans och teater, och hon är aktivt med i projektet SATAKOLKYT, som sporrar helsingforsare att röra sig på havsstränderna och att samtidigt plocka upp skräp från miljön.


Bild: Riikka Kastu