Perinnepurjelaivat

Vuoden 2020 Stadin Silakkamarkkinoilla mukana neljä perinnepurjelaivaa.

Albanus

Kajaasi Albanuksen historia yltää aina vuoteen 1904 saakka, jolloin Maarianhaminan Merikortteli alkoi muodostumaan laivanrakennuksen ympärille. Nykyinen Albanus laskettiin vesille vuonna 1988, ja se taittoi ensimmäinen matkansa vuonna 1989. Ahvenanmaan lipun alla purjehtivaan Albanukseen mahtuu kerralla 45 matkustajaa. Kotisatama löytyy Maarianhaminasta. Kajaasin omistaa ja sitä ylläpitää Skeppsföreningen Albanus rf.

Albanuksen laidalta myyvät tuotteitaan Peders Aplagård sekä kalastajat Björn Bergman ja kalastaja Alve Grönlund. Purjelaivan kansi ei ole avoinna yleisölle.

Olga

Alun perin vuonna 1885 rakennetun Olgan nimi on pysynyt samana tähän päivään saakka. Kuuluisa kaljaasi on käynyt jopa meren pohjassa, sodanaikaista pakko-ottoa uhaten. Vuosituhannen vaihteessa tämä perinteinen kaljaasi laitettiin täysin purjehduskuntoon, jonka jälkeen sillä on järjestetty muun muassa tilausristeilyjä Turun kotisatamasta käsin.

Olgalla voi nauttia perinteistä lohikeittoa. Aluksella on A-oikeudet. Purjelaiva on avoinna yleisölle.

Vivan

Porvoon Emäsalossa vuosina 1947 – 49 rakennetun Vivanin nykyinen kotisatama löytyy Kotkasta. Kaljaasi siirtyi vuonna 1975 Vivan Yhdistys ry:n omistukseen, jonka tavoitteena on edistää harrastemerenkulkua ja vaalia vedenalaista luontoa ja esineistöä. Tilaa alukselta löytyy jopa 75 hengelle.

Vivanilla myy tuotteitaan kalastaja Pirkko Porkka. Vivan on avoinna yleisölle.

Valborg

Puurakenteinen kaljaasi on rakennettu Porvoossa vuonna 1948. Aikaisemmin rahtilaivana tunnettu Valborgin teki ensimmäisen matkansa nykyisessä käyttötarkoituksessaan jo vuonna 1980. Kauppamerenkulkuun rekisteröity Valborg hyväksyttiin toisena aluksena museoviraston ylläpitämään perinnealusrekisteriin vuonna 1994. Laivan kotisatamana toimii Halkolaituri Helsingissä.

Valborgilla voi nauttia perinteistä lohikeittoa. Aluksella on A-oikeudet. Valborg on avoinna yleisölle.

Vierailu

Lähes kaikkiin purjelaivoihin voi käydä tutustumassa Silakkamarkkinoiden aukioloaikoina. Purjelaiva Albanus toimii vain majoituskäytössä eikä ole avoinna yleisölle. Noudatathan järjestäjätahon asettamia ohjeita vierailusi aikana.

Museoviraston ylläpitämästä perinnealusrekisteristä voit lukea lisää täältä.


Kuva: Kim Öhman