Silakkaraati palkitsi vuoden parhaat silakkatuotteet

Perinteiseen tapaan Stadin Silakkamarkkinoiden avajaispäivänä kokoontunut Silakkaraati on jälleen palkinnut vuoden parhaat silakkatuotteet. Jo vuodesta 1743 vietetty Silakkamarkkinat on käynnissä Kauppatorilla 9. lokakuuta saakka.

1970-luvulta saakka vaihtuvin jäsenin toiminut Silakkaraati valitsee vuosittain kolme parasta tuotetta Stadin Silakkamarkkinoiden tarjonnasta kategorioissa Vuoden maustekala sekä Silakkayllätys. Raati antaa tuotteille pisteitä perustuen makuun, ulkonäköön, tuoksuun ja koostumukseen.

Vuoden maustekala -sarjan pääpalkinnon voitti Magnus Nyholm Tirmosta. Toiseksi tuli Hannu Hellsten Pyhtäältä ja kolmanneksi Jörgen ja Johanna Kellgrenin Jörres fisk Pellingistä. Maustekala-sarjassa tuomaristo painotti erityisesti mausteen ja suolan harmoniaa sekä sitä, kuinka tuoreena kala on purkitettu.

Silakkayllätys-sarjassa voiton vei Pirjo ja Reima Salosen tillisilakka Taivassalosta. Tuomariston vakuutti tyylikäs tillin käyttö ja perinteisten makujen rohkea tulkinta. Toiseksi tuli Vento Aallon sitruuna-inkiväärisilakka Pyhämaalta ja kolmanneksi Heikki Eskelisen chili-valkosipulisilakka Paraisilta. Kaikki palkitut tuotteet ovat myynnissä kalastajien myyntipisteillä.

Vuoden silakkaraati koostui ruoka-alan ammattilaisista, silakkaruokien ystävistä ja kalastuksen tuntijoista. Mukana maistelemassa olivat Finlands svenska Marthaförbundin puheenjohtaja Andrea Hasselblatt, somevaikuttaja Enni Koistinen, muun muassa Helsingin kaupungin kalatalousasiantuntijana ja kalastuspäällikkönä toiminut Jukka Linder, ruokatoimittaja ja -valokuvaaja Mari Moilanen, Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä, Helsinki Distilling Companyn toimitusjohtaja Mikko Mykkänen sekä lähiruokaintoilija ja toimittaja Bitte Westerlund.

“Maistelupäivä oli mainio läpileikkaus silakan monipuolisuudesta. Mukana oli paljon hyviä ja perinteisiä makuja, mutta vielä rohkeammillekin kokeiluille olisi sijaa. Silakkamarkkinoiden tuotteissa käsityö saa näkyä”, sanoo Silakkaraadin puheenjohtaja Mikko Mykkänen.

Stadin Silakkamarkkinoita vietetään Kauppatorilla lauantaihin 9. lokakuuta saakka. Merellisillä annoksilla pääsee herkuttelemaan markkinaviikon ajan myös läheisten Torikortteleiden ravintoloissa.