Stadin Silakkamarkkinoilla vieraili yhteensä 80 000 kävijää

Helsingin syyskauden käynnistäviä Stadin Silakkamarkkinoita vietettiin perinteiseen tapaan Kauppatorilla lokakuun ensimmäisellä viikolla 1.–7.10. Tapahtumassa vieraili yhteensä arviolta 80 000 kävijää. Ensi vuoden tapahtumaa varjostaa Euroopan komission käsittelyssä oleva esitys silakanpyynnin kieltämisestä. 

Viikon mittaisten Stadin Silakkamarkkinoiden päätöspäivää vietettiin lauantaina 7. lokakuuta. Tapahtuma toi Helsinkiin yli 20 silakkatuotteita myyvää kalastajaa eri puolilta Suomea ja runsaasti muita tuotemyyjiä. Markkinaviikon ohjelmaan kuului mm. Itämeren suojeluaiheista puheohjelmaa, merellistä haitarimusiikkia, lavatansseja sekä uudella patikointiosuudella vahvistunut Silakkasoutu.

Kala- ja saaristolaistuotteiden myynti kävi vilkkaana koko tapahtuman ajan ja suosikkituotteet myytiin loppuun jo ennen markkinoiden päättymistä. Markkinoiden myyntivalteiksi nousivat totuttuun tapaan avajaispäivänä kokoontuneen silakkaraadin valitsemat “vuoden maustekala” ja “vuoden silakkayllätys” -kategorioissa palkitut tuotteet, kuten taivassalolaisen Liisa Vainion klassisen raikas herkkusilakka ja pellinkiläisen Johanna Kellgrenin sitruunasilakka. 

”Tätä tapahtumaa tehdää yhtä lailla syksyisestä stadista nauttiville kävijöille, kuin kalastajillekin. Heidän elinkeinonsa jatkumisen turvaamiseksi tuotteiden myynti suoraan kuluttajalle on merkittävä tekijä. Toivomme, että ensi vuonnakin riittää myytävää – jos ei silakkaa, niin kilohailia ja järkikalatuotteita. Itämeren voi edelleen syödä puhtaaksi vastuullisesti kalastattu kala kerrallaan”, kertoo Stadin Silakkamarkkinoiden järjestämisestä vastaavan Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula

Stadin Silakkamarkkinat on Suomen vanhimpia yleisötapahtumia, jota on järjestetty Helsingissä jo vuodesta 1743. Ensi vuoden tapahtumaa varjostaa Euroopan komission käsittelyssä oleva esitys silakanpyynnin kieltämisestä Suomen lähivesillä vuoden 2024 ajaksi. Komissio päättää kalastuskiintiöistä 23.–24. lokakuuta.  Helsingin tapahtumasäätiö käy vuoden 2024 Stadin Silakkamarkkinoista keskusteluja kalastajien kanssa ensi kevään aikana. 

Kuva: Petri Anttila