Silakka-perunapiirakka / Strömming-potatispaj

Silakka-perunapiirakka

Ainekset

Säilötyt silakat
200 g perattua silakkaa
1 dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
3 dl vettä
½ nippua tilliä
1 valkosipulinkynsi

Piirakkapohja
3 dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja tai muita täysjyväjauhoja
150 g voita
3 rkl kylmää vettä

Täyte
3 kananmunaa
2 dl kermaa
1 dl maitoa
500 g (4–5 kpl) kiinteitä perunoita
1 sipuli
½ nippua tilliä
200 g säilöttyjä silakoita
100 g juustoraastetta
1 tl suolaa
pippuria

Valmistus

Säilötyt silakat
Keitä etikkaa, sokeria ja vettä, kunnes sokeri liukenee. Anna jäähtyä.

Laita peratut silakat purkkiin yhdessä tillin ja viipaloidun valkosipulin kanssa. Kaada päälle etikkaliemi, ja anna seistä jääkaapissa vähintään 12 tuntia.

Piirakkapohja
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Mittaa jauhot kulhoon ja lisää rasva. Nypi rasva ja jauhot yhteen murumaiseksi seokseksi. Kaada joukkoon vesi ja vaivaa nopeasti notkeaksi taikinaksi.

Painele taikina halkaisijaltaan noin 25 cm:n suuruiseen piirakkavuokaan. Laita vuoka kylmään ja anna asettua 20 minuuttia.

Täyte
Vatkaa yhteen kananmunat, kerma ja maito. Laita sivuun odottamaan.

Kuori ja huuhtele perunat, ja viipaloi ne ohuiksi. Leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi, hienonna tilli ja leikkaa silakoista noin 2 cm:n suuruisia paloja.

Lado puolet perunaviipaleista piirakkapohjan päälle. Aseta päälle viipaloidut sipulit, silakanpalat, hienonnettu tilli ja puolet juustoraasteesta. Mausta suolalla ja pippurilla, ja lado päälle sitten loput perunaviipaleista. Kaada päälle munamaito, ja ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.

Paista uunissa 200 asteessa 35–45 minuuttia, tai kunnes perunat ovat pehmentyneet ja pinta on kullanruskea.

Strömming-potatispaj

Ingredienser

Inlagd nors
200 g rensad strömming
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
1/2 knippe dill
1 vitlöksklyfta

Pajbotten
3 dl vetemjöl
1 dl speltmjöl eller annan fullkornsmjöl
150 g smör
3 msk kallt vatten

Fyllning
3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
500 g (4-5 st) fast potatis
1 gul lök
1/2 knippe dill
200 g inlagd nors
100 g riven ost
1 tsk salt
peppar

SÅ GÖR DU

Inlagd strömming
Koka upp ättika, socker och vatten tills sockret upplöses. Låt svalna.

Lägg rensade strömmingen i en burk tillsammans med dillen och skivade vitlöken. Häll över ättikslagen, och låt stå i kylskåpet minst 12 timmar.

Pajbotten
Ställ ugnen på 200 grader.

Mät mjölen i en skål och lägg i margarinet. Knip fettet och mjölet till en smulig massa. Häll i vatten och knåda snabbt till en smidig deg.

Tryck ut degen i en pajform på circa 25 cm i diameter. Ställ i kylen pch låt vila i 20 minuter.

Fyllning
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Ställ åt sidan.

Skala och skölj potatisen, och skiva den tunt. Skär löken i tunna skivor, finhacka dillen och skär norsen i circa 2 cm stora bitar.

Rada hälften av potatisskivorna på pajbottnet. Lägg på skivade löken, norsbitarna, hackade dillen och hälften av rivna osten. Salta och peppra, och rada sedan resten av potatisskivorna ovanpå.

Häll över äggstanningen, och sprid resten av osten på ytan

Grädda i 200 grader i 35 – 45 minuter, eller tills potatisen mjuknat och ytan blivit gylenbrun.