Strömmingsmarknaden introducerar strömmingsdelikatesser på Salutorget och på restaurangerna

Strömmingsmarknaden ordnas på traditionellt sätt på Salutorget i Helsingfors den 4–10 oktober. Nästan 30 fiskare från olika håll i Finland säljer strömmingsprodukter i båtar och försäljningsstugor. Skärgårdstorget, som byggs bredvid Salutorget, bjuder dessutom på andra höstsmaker och hantverksprodukter. Även restaurangerna i Torgkvarteren bjuder på strömming.

Strömmingsmarknaden i Helsingfors kör åter i gång på traditionellt sätt den första söndagen i oktober och pågår ända fram till nästa lördag. Strömmingsmarknaden i Helsingfors är ett av de äldsta publikevenemangen i Finland. Den har ordnats i Helsingfors sedan år 1743. Med åren har Strömmingsmarknaden utvecklats till en av höstsäsongens milstolpar i staden. Den kombinerar Helsingfors havsnära skärgårdstraditioner med den moderna matkulturen.

”Strömmingsmarknaden i Helsingfors har en lång historia som en drivkraft för fiskerinäringen, ett välmående Östersjön och strömming och andra mörtfiskar som mat. Att fiska mörtfisk minskar övergödningen av Östersjön. Därför är det en ekologisk insats att äta strömming”, säger Strömmingsmarknadens ansvariga producent Susa Nokelainen.

På Skärgårdstorget, som nu för första gången byggs bredvid Havis Amanda, tvärs över gatan från Salutorget, samlas dessutom ett antal säljare från skärgården och närområdet. De bjuder på säsongens matprodukter och på hantverk. Dessutom inbjuder en del av restaurangerna i Torgkvarteren marknadsfolket att smaka på strömmingsdelikatesser och andra rätter som passar in på temat. De traditionella segelfartygen Albanus, Vivan, Olga och Valborg förtöjer vid Salutorget för marknadsveckan.

På grund av coronavirusläget ordnas inget invigningsprogram eller kompletterande program på Strömmingsmarknaden. Arrangörerna önskar att publiken utnyttjar marknadens långa öppettider fullt ut. Strömmingsjuryn, som består av proffs i matbranschen, samlas bakom lyckta dörrar för att välja säsongens bästa strömmingsprodukter i olika kategorier. Vinnarna offentliggörs på nätet på söndag den 4 oktober. Även borgmästarens traditionella invigningstal sänds i de sociala medierna på nätet.


Bild: Kim Öhman