Helsingfors Strömmingsmarknad får det finlandssvenska matkulturpriset 2021

Finlands svenska Marthaförbund har beslutat tilldela Strömmingsmarknaden i Helsingforsdet finlandssvenska matkulturpriset 2021 på 1 000 euro.

Helsingfors Strömmingsmarknad är ett av Finlands äldsta traditionella evenemang sedan år 1743. Strömmingsmarknaden har under årens lopp förvandlats från en matmarknad till ett evenemang för allmänheten där skärgårdstraditioner och modern matkultur möter varandra.

Marknaden är en viktig del av den finlandssvenska matkulturen. Marknaden har långa traditioner som går hand i hand med Marthaförbundets värderingar om att främja hållbara inhemska val, öka kunskapen om Östersjön samt öka användningen av smarthfisk.

– Vi är tacksamma för utmärkelsen vi fått. Strömmingsmarknaden är höjdpunkten under Helsingfors evenemangsår. Samtidigt är vi ödmjuka inför vår roll. De verkliga hjältarna och evenemangets huvudartister är fiskarna, för vars försörjning vi hoppas kunna skapa kontinuitet till, säger Stuba Nikula, vd på Helsingin tapahtumasäätiö.

För att fira matkulturdagens 30 år första år kommer Marthaförbundet också att bjuda på en digital liveshow i matkulturens tecken . Alla matentusiaster kan således följa med festligheter hemma i sin egen soffa.

Lördagen den 9.10 klockan 12 bjuder Marthaförbundet upp till en livesänd jubileumssändning på Facebook. Sändningen tittar bakåt på de 30 åren vi har jobbat i matkulturens tjänst och blickar framåt – vart är den finlandssvenska matkulturen på väg? Vi möter kreatörerna bakom årets splitternya matkulturmagasin “Köttkunskap – från nos till svans” och vinnaren av årets matkulturpris på Strömmingsmarknaden. Här kan du läsa mera om evenemanget.