Strömmingsmarknaden lockade cirka 80 000 besökare

Strömmingsmarknaden firades på traditionellt vis på Salutorget 2–8.10. Sammanlagt kom uppskattningsvis 80 000 besökare.

Kommersen på Strömmingsmarknaden, som avslutades lördagen den 8 oktober, var livlig och en del av produkterna såldes slut i god tid före avslutningsdagen. I veckans program ingick också diskussionsprogram med strömmingstema, havsinspirerad musik och den traditionella Strömmingsrodden.

Som vanligt var populära produkter på marknaden bl.a. de kryddfiskar och strömmingsprodukter som Strömmingsjuryn belönat. Strömmingsjuryn består av årligen varierande yrkesmänniskor inom livsmedelsbranschen och vänner av strömmingsrätter. Strömmingsjuryn väljer årligen tre favoriter i kategorierna ”Årets kryddfisk” och ”Årets strömmingsöverraskning”. I år gick priserna till dillströmming, chiliströmming och traditionell skomakarlax.

”Jag har deltagit på Strömmingsmarknaden i över 30 år. Stämningen var igen varm och det är underbart att se såväl gamla bekanta som nya kunder”, sade Pirjo Salonen, som fick pris i kategorin ”Årets strömmingsöverraskning”.

Helsingfors Strömmingsmarknad är en av Finlands äldsta publikevenemang och har firats i Helsingfors sedan 1743. Strömmingsmarknaden firas traditionellt alltid vid Salutorget och inleds den första söndagen i oktober. Efter Strömmingsmarknaden, söndagen den 9 oktober, kunde intresserade vid Salutorget beundra de stora segelfartygen.

Bild: Kim Öhman