Silakkaraati palkitsi vuoden parhaat silakkatuotteet

Perinteiseen tapaan Stadin Silakkamarkkinoiden avajaispäivänä kokoontunut Silakkaraati on jälleen palkinnut vuoden parhaat silakkatuotteet. Jo vuodesta 1743 vietetty Silakkamarkkinat on käynnissä Kauppatorilla ja sen ympäristössä 10. lokakuuta saakka.

1970-luvulta saakka vaihtuvin jäsenin toiminut Silakkaraati valitsee vuosittain kolme parasta tuotetta Stadin Silakkamarkkinoiden tarjonnasta perinteisen maustekalan ja silakkayllätyksen kategorioissa. Raati antaa tuotteille pisteitä neljästä eri osa-alueesta: maku, ulkonäkö, tuoksu ja koostumus.

Vuoden Maustekala -sarjan pääpalkinnon voitti Vento Aalto Pyhämaalta. Toiseksi tuli Hannu Hellsten Pyhtäältä ja kolmanneksi Pirjo ja Reima Salonen Taivassalosta. Silakkayllätys-sarjassa voiton vei Toni Rantamaa Merikarvialta tuotteellaan Ämmäkarin silakka. Toiseksi tuli Holger Sjögren Kotkasta rosépippurisilakallaan ja kolmanneksi Jörgen ja Johanna Kellgren Pellingistä inkiväärisilakallaan.

Vuoden silakkaraati koostui ravintola-alan ammattilaisista ja muista ansioituneista kaupunkilaisista. Silakkaherkkuja Helsingin kaupungintalolla arvioivat vuoden kokiksi valittu Lari Helenius ravintola Olosta, ruokatoimittaja Emilia Kolari, ravintola Savoyn keittiömestari Henrik Kovanen, samppanja-asiantuntija Martin Nordell, Torikortteleiden viestintäpäällikkö Salla Salo, kulttuurijournalisti ja vapaa-ajan kalastaja Aleksis Salusjärvi, ruokavaikuttaja ja -bloggaaja Peggy Thomas, muun muassa Kokkisota-ohjelmasta tuttu kokki Linnea Vihonen sekä Helsingin nuorisoneuvoston jäsen Jenny Vu.

”Oli suuri ilo ja kunnia olla mukana Silakkaraadissa antamassa arvostusta kalastajien tärkeälle työlle. Päivän aikana pääsi maistelemaan sekä perinteisempiä että todella yllättäviä makuja, joita en itse olisi ajatellut yhdistää silakkaan. Kaikki tuotteet oli selvästikin valmistettu rakkaudella ja vaivaa säästämättä”, kertoo Peggy Thomas.

Palkitut silakkatuotteet ovat myynnissä kalastajien myyntipisteillä Silakkamarkkinoiden ajan. Stadin Silakkamarkkinat levittäytyy Kauppatorin lisäksi ensimmäistä kertaa myös Saaristolaistorille Mantan patsaan läheisyyteen sekä Torikortteleihin, jonka ravintoloissa vietetään Silakkamarkkinat lautasella -teemaviikkoa.