Stadin Silakkamarkkinat saapuu jälleen Kauppatorille

Stadin Silakkamarkkinoita vietetään Helsingin Kauppatorilla 3.–9. lokakuuta. Silakkatuotteita saapuu myymään 25 kalastajaa eri puolilta Suomea, ja meren antimilla pääsee herkuttelemaan myös Torikortteleiden ravintoloissa. Silakkaraati palkitsee vuoden parhaat tuotteet avajaissunnuntaina 3. lokakuuta.

Stadin Silakkamarkkinat käynnistyy Kauppatorilla perinteiseen tapaan lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina, ja silakkaostoksille ehtii aina seuraavan viikon lauantaihin saakka. Stadin Silakkamarkkinat on Suomen vanhimpia yleisötapahtumia, jota on juhlittu Helsingissä jo vuodesta 1743. 

”Stadin Silakkamarkkinoilla on pitkä historia paitsi kalastuselinkeinon myös terveen Itämeren puolestapuhujana. Silakan kalastaminen auttaa vähentämään Itämeren rehevöitymistä, joten sen syöminen on jo itsessään ekoteko”, sanoo projektipäällikkö Susa Nokelainen Helsingin tapahtumasäätiöstä.

Kalastusalusten lisäksi Kauppatorille ankkuroituvat markkinaviikoksi perinnepurjelaivat Albanus, Olga, Vivan ja Valborg. Pormestari Juhana Vartiainen avaa Silakkamarkkinat Vivanin kannella sunnuntaina 3. lokakuuta klo 10. 

Silakkamarkkinoiden aikana myös Torikortteleiden ravintolat kutsuvat herkuttelemaan teemaan sopivilla annoksilla kuten savusilakkapizzalla tai perinteisillä paistetuilla silakoilla. Lisäksi markkinoille osallistuvan Marthaförbundetin ekologiset kalareseptit tarjoilevat inspiraatiota kotikeittiöihin.

Silakkaraati palkitsee vuoden parhaat tuotteet avajaissuunnuntaina

Ruoka-alan ammattilaisista ja vannoutuneista silakkaruokien ystävistä koostuva Silakkaraati kokoontuu jälleen markkinoiden avajaispäivänä valitsemaan parhaat tuotteet kahdessa kategoriassa: vuoden silakkayllätys ja vuoden maustekala. Voittajat julkistetaan sunnuntaina 3. lokakuuta klo 16.

Raadissa markkinoiden antimia arvioivat Marthaförbundetin puheenjohtaja Andrea Hasselblatt, somevaikuttaja Enni Koistinen, Helsingin kaupungin kalatalousasiantuntijana ja kalastuspäällikkönä toiminut Jukka Linder, ruokatoimittaja ja -valokuvaaja Mari Moilanen, ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä, Helsinki Distilling Companyn toimitusjohtaja Mikko Mykkänen, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen sekä toimittaja Bitte Westerlund.

Vuoden 2021 Silakkamarkkinat ovat avoinna Kauppatorilla sunnuntaista lauantaihin 3.–9.10.2021. Myyntiaika on sunnuntaista perjantaihin klo 9–19 ja lauantaina klo 9–16.