Strömmingsmarknaden kommer igen med strömmingsdelikatesser till Salutorget och Torgkvarteren

Helsingfors Strömmingsmarknad äger rum på Salutorget den 3–9 oktober. Hit kommer 25 fiskare från olika delar av Finland för att sälja strömmingsprodukter. Av havets gåvor får man också njuta av i restaurangerna i Torgkvarteren. Strömmingsjuryn belönar årets bästa produkter på öppningssöndagen den 3 oktober.

Strömmingsmarknaden inleds på traditionellt vis på Salutorget den första söndagen i oktober och strömmingsprodukter kan intresserade köpa fram till nästa veckas lördag. Helsingfors strömmingsmarknad är ett av Finlands äldsta evenemang för allmänheten och har hållits i Helsingfors sedan 1743.

”Strömmingsmarknaden har en lång historia inte bara som talesman för fiskerinäringen utan också för ett friskt Östersjön. Strömmingsfiske bidrar till att minska övergödningen i Östersjön och därför är det också en ekologisk gärning att äta strömming”, säger projektchef Susa Nokelainen från Helsingfors evenemangsstiftelse.

Utöver fiskefartygen ankrar vid Salutorget också de traditionella segelfartygen Albanus, Olga, Vivan och Valborg. Borgmästare Juhana Vartiainen inviger Strömmingsmarknaden på Vivans däck söndagen den 3 oktober kl. 10.

Under Strömmingsmarknaden lockar också Torgkvarterens restauranger med rätter som passar till temat, såsom pizza med rökt strömming eller traditionella stekta strömmingar. Dessutom deltar Marthaförbundet på marknaden och delar ut ekologiska fiskrecept som kan ge inspiration till dem som lagar mat hemma.

Strömmingsjuryn belönar årets bästa produkter på öppningssöndagen

Strömmingsjuryn består av yrkesmänniskor inom livsmedelsbranschen och entusiastiska vänner av strömmingsrätter. Juryn sammanträder igen på marknadens invigningsdag för att välja ut de bästa produkterna i två kategorier: årets strömmingsöverraskning och årets kryddfisk. Vinnarna offentliggörs söndagen den 3 oktober kl. 16.

Juryn som bedömer utbudet på marknaden består av Andrea Hasselblatt, Marthaförbundets ordförande, Enni Koistinen, influencer på sociala medier, Jukka Linder, som har varit fiskexpert och fiskechef vid Helsingfors stad, Mari Moilanen, matredaktör och fotograf, Johanna Mäkelä, professor i matkultur, Mikko Mykkänen, verkställande direktör för Helsinki Distilling Company, Katriina Partanen, verksamhetsledare för Prokala ry och redaktör Bitte Westerlund.

Helsingfors Strömmingsmarknad på Salutorget 3.–9.10.2021, sön–fre kl 9–19 & lör kl 9–16.